Advokati očekuju poziv Vlade na dogovor kako bi se deblokiralo pravosuđe

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović je kazao da se nada da njihova obustava rada neće toliko trajati jer bi bila na štetu građana koje traba da zastupaju advokati ali i Vlada

27129 pregleda 206 reakcija 76 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Zbog štrajka u sudovima na raznim nivoima odloženo je na stotine ročišta, dok je otežan rad tužilaštva naručito u takozvanim pritvorskim predmetima za krivična djela kada osumnjičenom ne može biti određeno zadržavanje u pritvoru bez prisustva njegovog advokata

Advokatska komora pozvala je Vladu i Ministarstvo finansija još jednom na dogovor u vezi primjene fiskalizacije na advokaturu, ali i podsjetila da je štrajk advokata u Srbiji 2014. trajao pet mjeseci i da je na kraju postignut kompromis. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović je kazao da se nada da njihova obustava rada neće toliko trajati jer bi bila na štetu građana koje traba da zastupaju advokati ali i Vlada.

Advokati su prije četiri dana pokrenuli opštu obustavu rada jer Ministarstvo finansija nije prihvatilo njihov predlog da budu izuzeti iz fiskalizacije koja treba da počne 1. juna. Zbog štrajka u sudovima na raznim nivoima odloženo je na stotine ročišta, dok je otežan rad tužilaštva naručito u takozvanim pritvorskim predmetima za krivična djela kada osumnjičenom ne može biti određeno zadržavanje u pritvoru bez prisustva njegovog advokata.

Poreznici mogu saznati tajne klijenta

"Nije cilj advokata da izbjegnu plaćanje poreskih obaveza, jer to ni ne bi mogli jer država ima instrumente i po postojećem zakonu da naplati svaki euro poreza na prihode advokata, već želimo da zaštitimo nezavisnost svoje profesije. Mi po Ustavu pružamo pravnu pomoć a ne komercijalne usluge zbog čega ne možemo biti fiskalizovani kao druge profesije. Ne možemo dpoustiti da poreski inspektor ima pravo pristupa našem predmetu i spisima jer će u njemu naći i najintimnije tajne naših klijenata. Time bi se narušio odnos povjerljiv klijenta i advokata, sveti gral naše profesije, i narušila Ustavom garantovana nezavisnost", kazao je Begović.

Osumnjičeni za najteže krivična djela mogu na slobodu

Na pitanje da li očekuju da će Vlada popustiti kada tužilaštvo bude moralo puštati na slobodu osumnjičene za najteža krivična dijela jer im ne može odrediti pritvor bez prisustva advokata, Begović je kazao da je Vlada sa tom mogućnošću bila upoznata od početka pregovora.

"Mislim da je Vlada već to shvatila. Imali smo rasprave unutar Advokatske komore da li naša obustava rada treba da obuhvati i pritvorske predmete, zbog njihove specifičnosti. Uz opštu saglasnost odlučeno je da treba jer bez toga naša obustava ne bi bilo potpuna i ne bi bila u interesu cilja a to je zaštita nezavisnosti naše profesije", kazao je Begović.

Na pitanje šta mogu očekivati nakon 1. juna kada fiskalizacija treba da počne, odnosno da li advokati mogu očekivati kazne po poreskih vlasti, Begović je odgovorio da advokatske kancelarije sada ne rade, tako da ne mogu primiti ni poreske inspektora.

"Prema našim informacijama fiskalizacije nije spremna ni u onim djelatnostima gdje nema spora. Svega 20 odsto privrednih subjekata je sada spremno za fiskalizaciju. To je jkedan kompleksan i ozbiljan proces. Zakon o fiskalizaciji je usvojen prije dvije godine, od bivše vlasti, i mi od tada imamo prigovore zbog toga što se odnosi i na koji način se odnosi na našu profesiju. Očekivali smo da ćemo postići dogovor i da neće biti potrebe za radikalnim odlukama, prvi put u 112 godina postojanja davokature u Crnoj Gori. Fiskalizacija advokatske profesije ne postoji u većini zemalja regiona ni u mnogim državama EU. U hrvatskoj je jedan drugačiji prihvatljim model. Suština našeg zahtjeva jeste da se nađe najadekvatniji model za crnogorske prilike", kazao je Begović.

Begović
Begovićfoto: Luka Zeković

On je podsjetio da su za svoje zahtjeve dobili podršku resornog ministarstva pravde, kao i da su dobili korektnu poruku nakon sastanka sa premijerom Zdravkom Krivokapićem da rješenje treba naći na temelju onoga što piše u Ustavu.

U Srbiji štrajk trajao pet mjeseci

Na konferenciji su govorili i predsjednik Advokatske komore Srbije gospodin Viktor Gostiljac koji je kazao da su oni imali dva uspješna štrajka advokata. Prvi je bio 2010. pokrenut zbog načina uvođenja registar kasa, koji je trajao tri dana nakon čega je sa Vladom pronađen kompromis, a drugi 2014. dijelom zbog izmjene poreskih propisa a većim dijelom zbog davanja dijela advokatskih poslova javnim bilježnicima koji je trajao pet mjeseci nakon čega je postignut kompromis.

On je naveo da 90 odsto akvokata preživljava od svog posla i da nije riječ ni o kakvoj zaštiti od neplaćanje poreza već o zaštiti nezavisnosti svoje profesije. "Ako poreski inspektor može da Vam zatvori kancelariju, gdje je tu nezavisnost. Ako inspektor može da vam otvara spise koje imate sa klijentom, oni više nisu tajna. Građani treba da budu uz svoje advokata, kao što advokat mora da bude uz svog klijenta. Mislim da će se u pregovorima sa Vladom naći snage i mudrosti da se pronađe kompromisno rješenje", kazao je Gostiljac.

Postoje redovni sistemi za naplatu poreza

Potpredsjednica Advokatske komore Vojvodine Biljana Bjeletić kazala je da nije slučajno advokatura jedina profesija navedena u Ustavu gdje je definisano da mora biti slobodna i nezavisna.

Ona je kazala da je advokatura stručna profesija za pružanje pravne pomoći a ne komercijalna djelatnost i da se na nju ne mogu primjenivati isti poreski propisi jer se narušava njena suština.

"Postoji sistem kako da se naplati porez a da se ne dira u nezavisnost i suštini advokatske profesije. Ako se želi potpuna komercijalizacija advokatske profesije onda će ona biti pod uticajem vlasnika kapitala a ne u interesu građana", kazala je Bjeletić.

Begović je naveo da su protekla četiri dana bila kao četiri godine za građane koji čekaju pravdu a prekinuta su im ročišta, kao i da su bila četiri godine za tužioce i sudije.

"Od tužioca i sudija sa kojima smo imali komunikaciju dobili smo razumjevanje za ovu našu obustavu rada jer shvataju njegovu suštinu. Očekujemo da nađemo zajednički jezik i da ne trpe građani", kazao je Begović.

On je naveo da je njihova obusta rada organizovana po zakonu.

Bonus video: