Cjenovnik komunalija bio neustavan

Čistoća je donijela novi cjenovnik, koji je počeo da se primjenjuje od 1. aprila. Grupa privrednika Pljevalja kazala je Vijestima da više ne žele da plaćaju najskuplju čistarinu u Crnoj Gori

7400 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odluku o usvajanju cjenovnika komunalnih usluga pljevaljskog opštinskog preduzeća Čistoća, koji je 2008. donio Upravni odbor tadašnjeg javnog preduzeća.

Odluka je objavljena u službenom listu 20. maja i tog datuma cjenovnik Čistoće prestaje da važi.

U međuvremenu Čistoća je donijela novi cjenovnik, koji je počeo da se primjenjuje od 1. aprila.

Postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Ustavni sud pokrenuo je u novembru prošle godine na inicijativu pljevaljskih preduzeća Žitoprodukt i Vektra Jakić.

Rukovodstvo Čistoće od Ustavnog suda je tražilo zastoj postupka kako bi im dali mogućnost da u roku koji odredi Ustavni sud uskladi cjenovnik komunalnih usluga sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, odlukom o održavanju čistoće na teritoriji opštine Pljevlja. Ustavni sud je utvrdio da zahtjev nije osnovan jer je DOO Čistoća ovlašćeno da utvrdi cijenu komunalne usluge po prethodno pribavljenoj saglasnosti lokalne samouprave i Regulatorne agencije za energetiku, na predlog cijene.

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odluka donijeta u vrijeme važenje prethodnog Zakona o komunalnim djelatnostima koji je prestao da važi i nije usaglašen sa novim Zakonom o komunalnim djelatnostima kojima su uređena pitanja načina utvrđivanja cijena komunalnih usluga. Rok za usklađivanje propisa kojim se reguliše pitanje upravljanja komunalnim otpadom istekao je 28. februara 2018.

Utvrđeno je da odluka Čistoće ni sa materijalnog stanovništva nije u skladu sa Ustavom i zakonom.

Sud je utvrdio i da cijena komunalnih usluga po jedinici mjere ne smije da bude različita za pojedine korisnike, osim kada se za pruženu uslugu upravljanja komunalnim otpadom uzima površina objekta, odnosno cijenu koriguje sa faktorom koji određuje Vlada a koji zavisi od uobičajene vrste i količine otpada karakteristične za određene kategorije korisnika.

Nasuprot tome, osporenom odlukom utvrđen je način formiranja cijene usluga za pojedine kategorije korisnike usluga odvoženja i deponovanja smeća (zavisno od površine objekta koji koriste), a koji su podijeljeni u tri grupe: privredna društva, preduzetnike i građane uz mogućnost smanjenja cijene za 60 odsto za objekte preko 1500 metara kvadratnih. Osim djelatnosti rudarstva, finansijskih organizacija i osiguranja kojima se cijena pruženih usluga utvrđuje mjesečno, zavisno od kategorije u kojoj su razvrstani, bez utvrđivanja korekcionog faktora, na osnovu kojih se propisuje njihov različit tretman. Na taj način je donosilaac akta po ocjeni Ustavnog suda prekoračio zakonom utvrđena ovlašćenja i povrijedio načelo legaliteta... kako u pogledu formalne tako i u pogledu materijalne zakonitosti”, navodi se u obrazloženju odluke Ustanovg suda.

Pljevaljsko preduzeće Čistoća od 1. aprila obračunava korisnicima svoje usluge po novim cijenama, iako Skupština opštine o tome nije odlučivala i nije dala saglasnost na predloženi cjenovnik.

U tom preduzeću tvrde da im to omogućava Zakon o komunalnim djelatnostima.

Vlasnici stambenih prostora većih od 80 metara kvadratnih od 1. aprila plaćaće veću cijenu usluge odvoza komunalnog otpada za 14,71 odsto ili jedan cent po metru kvadratnom svog stambenog prostora.

Od 6.068 korisnika usluga opštinskog preduzeća Čistoća u stambenom prostoru većem od 80 metara kvadratnih živi njih 2.191.

Grupa privrednika Pljevalja kazala je Vijestima da više ne žele da Čistoći plaćaju najskuplju čistarinu u Crnoj Gori, najavljujući i mogućnost preduzimanja radikalnih mjera kako bi se postojeći cjenovnik izmijenio.

„Pokušali smo da izdejstvujemo da cijene čistarine budu iste za sve, a da te cijene budu razumne i prihvatljive za svačiji budžet. Na to smo posebno bili podstaknuti zbog Odluke Ustavnog sud Crne Gore koji je na sjednici održanoj 27.9.2019. godine ukinuo Odluku o održavanju čistoće za teritoriju Glavnog grada - Podgorice iz razloga što i nije bila u saglasnosti sa zakonom koji je predviđao da cijene moraju biti iste za sve - i za firme i za građane. Da smo bili u pravu u našoj namjeri, govori i Odluka Ustavnog suda Crne Gore objavljena u Službenom listu Crne Gore 20.5.2021. godine, a kojom je ukinuta Odluka o usvajanju cjenovnika komunalnih usluga koju je donijela pljevaljska Čistoća 2008. godine i to iz razloga različitog tretmana pravnih i fizičkih lica, bez utvrđivanja korekcionog faktora na osnovu kojeg se propisuje taj različit tretman“, kazao je vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća Maradom Vuko Marić, optužujući rukovodstvo Čistoće da finansijski uništavaju Pljevaljake.

Naveo je primjer Opštine Bjelo Polje koja koja je za domaćinstva odredila cijenu od 0,065eura po metru kvadratnom, dok je za Pljevljake ta cijena 0,078 eura po metru kvadratnom.

„Kad već pominju smanjenje cijena za drvoprerađivače kojima je dat „popust“ da plaćaju odvoz komunalnog otpadaod 0,50 e/m², zašto se ne ugledaše na Bjelopoljce koji su za proizvodne hale odredili cijenu od 0,12 e/m²? Jedna benzinska pumpa za 100 m² prostora u Pljevljima treba da izdvoji 78 eura, dok u Bijelom Polju za isti prostor plaća 43,86 eura. Marketi i restorani za 100 m² prostora u Pljevljima trebaju da izdvoje 60,, dok u Bijelom Polju za isti prostor plaćaju 48,75 eura.Gospoda iz pljevaljske Čistoće posebno vodi računa o obrazovanju pa je za škole odredila cijenu odvoza komunalnog otpada od 0,40 eura/m², dok bjelopoljske škole za istu uslugu plaćaju 0,20 e/m². Pljevaljska Čistoća odredila je cijenu odvoza komunalnog otpada od 0,40 eura/m² dok je u Bijelom Polju 0,20 eura po metru kvadratnom“, tvrdi Marić.

Bonus video: