I ljudska prava trpe zbog štrajka

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić za “Vijesti” o štrajku advokata i kako se to reflektuje na rad te institucije

15880 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

U prethodna tri dana, održano je samo osam od ukupno 30 zakazanih pretresa i rasprava u podgoričkom Višem sudu.

To je za “Vijesti” kazao predsjednik tog suda Boris Savić, rekavši da će posljedice štrajka advokata svakim danom biti sve veće.

“Viši sud u u Podgorici je, kao uostalom i drugi sudovi, u prethodnom periodu bio u veoma nepovoljnoj situaciji prouzrokovanoj virusom korona i neizborom novih sudija, a zbog problema u radu Sudskog savjeta. Situacija sa štrajkom advokata je sigurno posljednje što nam je trebalo u ovakvoj situaciji i prouzrokovaće značajno usporavanje rada i posljedice će svakom danom biti sve veće”, ocijenio je Savić.

Advokati su prije četiri dana pokrenuli opštu obustavu rada jer Ministarstvo finansija nije prihvatilo njihov predlog da budu izuzeti iz fiskalizacije koja treba da počne 1. juna. Zbog štrajka advokata u sudovima na raznim nivoima odloženo je na stotine ročišta, dok je naručito otežan rad tužilaštva u takozvanim pritvorskim predmetima za najteža krivična djela kada osumnjičenom ne može biti određeno zadržavanje u pritvoru bez prisustva njegovog advokata.

Savić je kazao da ne može reći šta će se dešavati u budućem periodu, jer je riječ o problemu koji nema nikakve veze sa nadležnošću sudova.

“A nemoguće je predvidjeti do kada će sve ovo trajati i koliko će suđenja biti odloženo. Kako se situacija može promijeniti svakog časa, to je nemoguće unaprijed odlagati ročišta i pretrese. Zbog toga se odluke o odlaganju mogu donositi samo u vrijeme kada je zakazano ročište ili pretres i ne možemo ni na koji način unaprijed odlagati ročišta i pretrese prije dana održavanja. Bez ikakve namjere da zauzimamo stavove o ovom problemu, što sud ne bi smio da radi, jer prije ili kasnije može doći u situaciju da donosi odluku iz svoje nadležnosti vezano za ovaj sukob, pa bi time prejudicirao svoju odluku, moramo da ukažemo da bi morao postojati barem neki minimum procesa rada koji u ovoj situaciji ne postoji”, istakao je Savić.

Podsjetio je da sudovi svakodnevno odlučuju o predmetima koji su hitne prirode i da se zbog toga što prije mora naći rješenje.

“Određene procesne odluke među kojima i one koje duboko zadiru u područje ljudskih prava, odnosno odluke o pritvoru, su vezane za prisustvo advokata i jednostavno sud će doći u situaciju da donosi odluke koje se moraju donijeti uz bitne povrede prouzrokovane neprisustvom branilaca. Zbog toga možemo samo da apelujemo da se rješenje što prije nađe i da se u budućnosti uspostavi zakonski okvir za ovakve situacije koji bi obezbjeđivao barem minimalni proces rada, a koji postoji za djelatnosti od javnog značaja”, izjavio je Savić.

Advokatska komora i juče je sa pres konferencije pozvala Vladu i Ministarstvo finansija na dogovor u vezi primjene fiskalizacije, ali i podsjetila da je štrajk advokata u Srbiji 2014. trajao pet mjeseci i da je na kraju postignut kompromis. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović je kazao da se nada da njihova obustava rada neće toliko trajati jer bi bila na štetu građana koje treba da zastupaju advokati, ali i Vlada.

“Nije cilj advokata da izbjegnu plaćanje poreskih obaveza, jer to ni ne bi mogli jer država ima instrumente i po postojećem zakonu da naplati svaki euro poreza na prihode advokata, već želimo da zaštitimo nezavisnost svoje profesije. Mi po Ustavu pružamo pravnu pomoć, a ne komercijalne usluge zbog čega ne možemo biti fiskalizovani kao druge profesije. Ne možemo dopustiti da poreski inspektor ima pravo pristupa našem predmetu i spisima jer će u njemu naći i najintimnije tajne naših klijenata. Time bi se narušio odnos povjerljiv klijenta i advokata, sveti gral naše profesije, i narušila Ustavom garantovana nezavisnost”, kazao je Begović.

Na pitanje šta mogu očekivati nakon 1. juna kada fiskalizacija treba da počne, odnosno da li advokati mogu očekivati kazne po poreskih vlasti, Begović je odgovorio da advokatske kancelarije sada ne rade, tako da ne mogu primiti ni poreske inspektore.

“Prema našim informacijama fiskalizacija nije spremna ni u onim djelatnostima gdje nema spora. Svega 20 odsto privrednih subjekata je sada spremno za fiskalizaciju. Fiskalizacija advokatske profesije ne postoji u većini zemalja regiona, ni u mnogim državama EU. U Hrvatskoj je jedan drugačiji prihvatljiv model. Suština našeg zahtjeva jeste da se nađe najadekvatniji model za crnogorske prilike”, kazao je Begović.

Na konferenciji su govorili i predsjednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac, koji je kazao da su oni imali dva uspješna štrajka advokata. Prvi je bio 2010. pokrenut zbog načina uvođenja registar kasa, koji je trajao tri dana nakon čega je sa Vladom pronađen kompromis, a drugi 2014. dijelom zbog izmjene poreskih propisa, a većim dijelom zbog davanja dijela advokatskih poslova javnim bilježnicima koji je trajao pet mjeseci nakon čega je postignut kompromis.

Potpredsjednica Advokatske komore Vojvodine Biljana Bjeletić kazala je da nije slučajno advokatura jedina profesija navedena u Ustavu gdje je definisano da mora biti slobodna i nezavisna.

“Postoji sistem kako da se naplati porez, a da se ne dira u nezavisnost i suštini advokatske profesije”, kazala je Bjeletić.

Određene procesne odluke među kojima i one koje duboko zadiru u područje ljudskih prava, odnosno odluke o pritvoru, su vezane za prisustvo advokata i jednostavno sud će doći u situaciju da donosi odluke koje se moraju donijeti uz bitne povrede prouzrokovane neprisustvom branilaca”, kazao je Savić

Osumnjičeni za najteža krivična djela mogu na slobodu

Na pitanje da li očekuju da će Vlada popustiti kada tužilaštvo bude moralo puštati na slobodu osumnjičene za najteža krivična dijela jer im ne može odrediti pritvor bez prisustva advokata, Begović je kazao da je Vlada sa tom mogućnošću bila upoznata od početka pregovora.

“Mislim da je Vlada već to shvatila. Imali smo rasprave unutar Advokatske komore da li naša obustava rada treba da obuhvati i pritvorske predmete, zbog njihove specifičnosti. Uz opštu saglasnost odlučeno je da treba jer bez toga naša obustava ne bi bilo potpuna i ne bi bila u interesu cilja, a to je zaštita nezavisnosti naše profesije”, kazao je Begović.

Bonus video: