Mljekari traže veću premiju za 5 centi

Cijene stočne hrane od kraja prošle godine porasle za 35 do 50 odsto, a premije iste već deset godina

3793 pregleda 2 komentar(a)
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Proizvođači mlijeka traže da im Vlada do kraja naredne sedmice odobri vanrednu premiju od pet centi po litru otkupljenog i prerađenog mlijeka u domaćinstvu, kako bi smanjili štetu zbog rasta cijena stočne hrane i omogućili opstanak mljekarstva, ili će u suprotnom organizovati protestna okupljanja, kazao je juče “Vijestima” predsjednik Unije stočara Crne Gore Milko Živković.

On je kazao da je cijena stočne hrane od kraja prošle godine porasla za 35 do 50 odsto, dok se premije na mlijeko nijesu mijenjale deset godina.

“Imali smo posljednji sastanak u Ministarstvu poljoprivrede 18. maja i ministar se saglasio sa našim problemima i sam sebi je odredio rok do 28. maja da nam pošalje odgovor, a da će do tada razgovarati sa premijerom. Nezvanično smo saznali da su premijer i Vlada informisani o našem zahtjevu, ali da odluka da nam se pomogne nije donijeta. Sačekaćemo na odgovor još do kraja naredne sedmice, pa ćemo odlučiti o našim potezima”, kazao je Živković.

On je naveo da se osnovna cijena za otkupljeno mlijeko, koju dobijaju od otkupljivača, kreće između 25 do 30 centi po litru na sjeveru dok je u centralnoj regiji do 35 centi.

“Premija koju dobijamo od Vlade iznosi od pet do 10 centi po litru, ali samo ako se zadovolje strogi kriterijumi u pogledu predate količine mlijeka i njegovog kvaliteta. Stvarna isplaćena premija prosječno iznosi šest do sedam centi po litru. Na sastanku od 18. maja u Ministarstvu sami su izračunali da cijena hrane sada čini 30 do 31 cent po litru dobijenog mlijeka. Hrana čini oko 65 odsto ukupnog troška, dok 35 odsto čine troškovi za energiju, veterinarske usluge i drugo. To znači da smo mi sada na gubitku, odnosno radimo na svoju štetu”, kazao je Živković.

On je naveo da bi otkupna cijena i premije trebale ukupno da iznose 40 do 45 centi po litru da bi sada pokrili troškove i imali minimalnu zaradu.

“Zbog toga tražimo podršku kakva je ranije odobravana i u Evropskoj uniji, a i zemlje regiona su zbog rasta cijena stočne hrane odobrile proizvođačima veće premije. Mljekarstvo je takva djelatnost da se lako ugasi, a jako teško se može obnoviti”, kazao je Živković.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, povećanje premija do sada nije bilo moguće zbog neusvajanja državnog budžeta.

Bonus video: