Odluka o novom modelu dodjele državljanstva do kraja godine

Ministar je naveo da će se definisati preduslovi koji podrazumijevaju visoke kvalifikacije aplikanata kada je riječ o individualnim aplikacijama i jasnu evaluaciju doprinosa individualnog profila ekonomskom razvoju

11401 pregleda 9 komentar(a)
Milatović, Foto: Screenshot/Youtube
Milatović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 31.05.2021. 16:25h

Vlada će do kraja godine donijeti odluku o tome da li će uvesti novi sistem za dobijanje crnogorskog državljanstva, koje ne proizilazi po automatizmu posredstvom rođenja i ostalim zakonom predviđenim kriterijumima, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

„U toku su analize i konsultacije u vezi sa potencijalnim novim programom, te će konačna odluka o eventualnom novom modelu programa biti donijeta do kraja godine“, rekao je Milatović u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta, Dejana Đurovića.

Milatović je dodao da će blagovremeno biti definisati novi kriterijumi, način i postupak za dobijanje crnogorskog državljanstva u skladu sa idejom da se postojeći program ekonomskog državljanstva promijeni u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar.

On je naveo da će se definisati preduslovi koji podrazumijevaju visoke kvalifikacije aplikanata kada je riječ o individualnim aplikacijama i jasnu evaluaciju doprinosa individualnog profila ekonomskom razvoju. Definisaće se i sektori koji u skladu sa svjetskim razvojnim trendovima mogu doprinijeti dinamičnom razvoju ekonomskog potencijala Crne Gore.

Milatović je podsjetio da je Vlada u martu donijela odluku da ne produži program ekonomskog državljanstva, koji je trebalo da traje tri godine, odnosno do kraja ove.

„Odluka da se program ne produži donijeta je zato što se podrška programima ekonomskog državljanstva kosi sa načelima EU. Promovisanje takvog programa je suprotno tendencijama revizije postojećih programa u okviru EU, te kritičkim osvrtom evropskih institucija, kao i zahtjevima za ukidanje analognih programa u zemljama članicama“, rekao je Milatović.

On je dodao da bi dalja podrška takvom programu mogla otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore EU.

„Imajući u vidu da je trajanje programa bilo ograničeno na period od tri godine, nije došlo do bilo kakve promjene okolnosti u tom pravcu, te to ne može negativno uticati na planove investitora“, kazao je Milatović.

Đurović je kazao da je predizborno obećanje bilo da se objavi imena dobitnika pasoša, te na osnovu kojih karakteristika i kriterijuma.

„Da li su počasne pasoše dobili oni koji zaista zaslužuju. Rekli ste da ćete pasoše davati visokoobrazovnom kadru, ali je pitanje da li nama fali tih kadrova? Mi trpimo izvoz mozgova iz Crne Gore. Izvozimo naše kadrove, a uvozimo strane kojima dajemo naše pasoše. To mi se ne čini realnim za budućnost Crne Gore i korektnim za naše kadrove“, rekao je Đurović.

On je kazao da je program ekonomskog državljanstva bio kompletno loš, te da jedino dobar bio dobar za one koji su bili vezani za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića ili bivšeg premijera Duška Markovića.

„Među poznatim crnogorcima su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan, kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnog fonda, bivši premijer Tajlanda Taksim Šinavatra, koji je u toj zemlji osuđen za korupciju“, rekao je Đurović.

On je dodao da su investitori za projekte ekonomskog državljanstva mogu biti i domaće firme, a da je među posljendjim odlukama Vlade Duška Markovića da na listi razvojnih projekata uvrsti hotel „Kruzer“ koji gradi firma Bemaks, a da su takođe odobreni projekti iza kojih stoji kompanija „Čelebić“.

Bonus video: