MVP: Usvojiti budžet što prije, na čekanju puna realizacija vanjskopolitičkih aktivnosti i promocija Crne Gore

Podsjetili su da se onemogućavaju ili ozbiljno dovode u pitanje, najvažnije spoljnopolitičke aktivnosti, prije svega one vezane za saradnju sa EU i NATO, učešće na Generalnoj skupštini UN, kao i obavljanje redovnih obaveza iz domena bilateralne i multilateralne saradnje

6225 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter/gov.me
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter/gov.me

Iako i sada ulaže sve napore, Ministarstvo vanjskih poslova bez budžeta ne može do kraja realizovati planirane aktivnosti, čime je sputano da uradi sve ono što bi moglo da pomogne da se Crna Gora oporavi, a njegovim usvajanjem ovaj resor bi dao svoj puni doprinos da se ostvare projekcije koje će uticati na život svih naših građana, što bi pomoglo razvoju ekonomije i ukupne privrede.

Ovo je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova uz napomenu da je za nastavak aktivnosti na vanjskopolitičkom planu potrebno što prije usvojiti budžet, iako su ove godine predviđena budžetska sredstva znatno manja nego što je neophodno za realizaciju svih obaveza.

"Predlog zakona o budžetu za godinu u kojoj moramo oporaviti zemlju je fiskalno odgovoran i pravedan. Budžet je pred nama, na potezu je Skupština, a od njegovog usvajanja zavisimo baš svi, jer sve je dio kruga gdje jedna karika ne funkcioniše bez druge. Potrebno je jedinstvo institucija, Vlade, poslovne zajednice, medija, političkih partija i Parlamenta. Nakon zdravstvene i ekonomske krize, prvi ispit je turistička sezona koja je na pragu. Ona će biti uspješna samo ako bude solidarnosti, ako damo svoj maksimum, svako iz svog ugla", navodi se u njihovom saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da osim što su pojedine, vrlo važne aktivnosti, morale biti odložene zbog smanjenog budžeta, sada dovodimo u pitanje i njihovo svakodnevno funkcionisanje i diplomatsko-konzularnih predstavništava kao zastupnika interesa države i predstavljanja Crne Gore, kao i pružanje konzularnih usluga i zaštite naših građana u inostranstvu.

Podsjetili su da se onemogućavaju ili ozbiljno dovode u pitanje, najvažnije spoljnopolitičke aktivnosti, prije svega one vezane za saradnju sa EU i NATO, učešće na Generalnoj skupštini UN, kao i obavljanje redovnih obaveza iz domena bilateralne i multilateralne saradnje.

Istakli su da Crna Gora, kao mala država od 600 000 stanovnika, u složenim međunarodnim tokovima, mora imati diplomatiju koja će štititi interese naše države.

Dodali su da Ministarstvo neće moći da pokrije troškove predsjedavanja Crne Gore Centralno- evropskom inicijativom, zatim sprovođenja Zakona o međunarodnoj razvojnoj saradnji i upućivanju humanitarne pomoći, akcionog plana za Šengen, otvaranja dva nova DKP-a u Hagu i Kopenhagenu, kao i profesionalizacije diplomatskog kadra. Bila je planirana i rekonstrukcija objekata u Skoplju i Vašingtonu, izrada projektne dokumentacije, kao i izgradnja i adaptacija objekta u Ankari.

"Ne ulazeći u sve teškoće koje su podrazumijevale državu na ivici bankrota, treba istaći činjenicu da je Vlada izabrana 4. decembra uspjela doći do održivih javnih finansija. Posebna po mnogo čemu i izazovna u svakom pogledu, ova godina stigla je do polovine, a dobar budžet je sada pred nama. Kao izvršna vlast, Vlada je svjesna odgovornosti i sad je na izabranim predstavnicima građana da preuzmu svoj dio odgovornosti kako razvoj države ne bi bio blokiran, već je neophodno da što prije počnemo sa realizacijom prioriteta Vlade u pravcu izlaska iz krize i sveukupnog oporavka", kazali su iz ovog Ministarstva.

Oni su pozvali da se u što kraćem roku uđe u proceduru usvajanja kako bi svi činioci u svojim sektorima mogli nesmetano da planiraju, a potom i konkretizuju aktivnosti.

Bonus video: