Naplata akciza iznad plana

Predloženim povećanjem akciza niko se na tržištu ne dovodi u neravnomjeran položaj

3761 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odluka Vlade o smanjenju planiranog povećanja akciza na dio proizvoda neće dovesti u pitanje ostvarenje prihoda od akciza koji su utvrđeni predlogom zakona o budžetu za 2021. godinu, jer određene izmjene doprinose rastu prihoda od akciza. Uz to, prihodi po ovom osnovu u prvih pet mjeseci su iznad utvrđenog mjesečnog plana za oko tri miliona eura.

To je saopšteno juče iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja kojim rukovodi ministar Milojko Spajić.

Iz ovog resora su kazali da su se odlučili da za korekcije niže od prvobitno planiranih uvažavajući u maksimalnoj mogućoj mjeri sugestije privrede i poslanika

Predlogom zakona o budžetu za ovu godinu, koji čeka usvajanje u Skupštini, planirano je povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode, gazirana pića sa dodatkom šećera i alkoholna pića, kao i uvođenje akcize za proizvode od šećera, kakaoa i sladoled. Vlada je u četvrtak uradila nove korekcije.

Iz ministarstva kažu da se predloženim povećanjem akciza nijedan subjekat na tržištu ne dovodi u neravnomjeran položaj, već svi imaju jednak poreski tretman.

“Razgovarali smo sa predstavnicima privrede i nakon toga korigovali predloge za djelimičnu izmjenu akcizne politike, pažljivo osluškujući sve što može doprinijeti tome da se ne izazovu problemi na tržištu. Jedan od primarnih ciljeva ove Vlade je borba protiv sive ekonomije i suzbijanje sivog tržišta. Za uspješno sprovođenje redefinisane akcizne politike, najvažniji nam je pojačani i pravovremeni inspekcijski nadzor, te puno angažovanje svih nadležnih državnih organa. Time će se, između ostalog, onemogućiti poslovanje u neformalnom sektoru”, rekao je Spajić.

Kod gaziranih pića sa dodatkom šećera rast akcize u odnosu na važeći zakon bio bi pet centi po litru, kao i kod piva sa pet odsto alkohola, a za oboje je prvobitno predlagano po 10 centi više.

Novim amandmanom Vlade koriguje se akcizni kalendar kojim se propisuje da specifična akciza na cigarete bude 49 eura za 1.000 komada, umjesto prvobitnog plana prema kojem bi ona iznosila 51 euro za 1.000 komada cigareta.

Primjena se očekuje od 1. jula ove godine do 31. decembra 2022. godine.

Kod izmjene načina obračuna akcize za bezdimne duvanske proizvode (nesagorijevajući duvan) i uvećanja stope akcize, koja bi od 1. jula 2021. godine iznosila 50 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta, utvrđene za kategoriju prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta, dok bi za 2022. i 2023. godini akciza se povećavala postepeno (na 60 odsto, odnosno 70 odsto). Time bi visina akcize za ovu vrstu akciznih proizvoda i dalje ostala na značajno nižem nivou u odnosu na cigarete.

Kod predloženog iznosa akcize za proizvode od šećera, kakaoa i sladoled - umjesto prvobitnog iznosa akcize od 0,6 eura po kilogramu, sada se predlaže na 0,5 eura po kilogramu ovih proizvoda. Koriguje se i akcizni kalendar za gazirana pića sa dodatkom šećera, kojim se umjesto povećanja akcize od 35 eura po hektolitru od 1. jula ove godine, predlaže da visina akcize za ovaj akcizni proizvod iznosi 30 eura po hektolitru, do 31. decembra 2022. godine.

Bonus video: