Milatović: Povećano interesovanje kineskih kompanija za Crnu Goru

On je dodao da je forum prilika da se istakne da je, u kontekstu Kovid-19, Vlada, prepoznajući značaj funkcionalne međunarodne trgovine, ponudila zemljama regiona da uvoz, izvoz i tranzit robe vrši kroz Luku Bar

5328 pregleda 6 komentar(a)
Milatović, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Milatović, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Inicijativa 17+1 rezultirala je povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i dodao da je u prošloj godini zabilježen najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine. "Inicijativa 17+1 rezultirala je povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru, tako da smo zabilježili najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine u prošloj godini od 71,23 miliona eura, u poređenju sa prethodnim periodom“, kazao je Milatović.

On je putem videa učestvovao na Ekonomskom i trgovinskom međunarodnom forumu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE).

"Robna trgovina između Crne Gore i Kine je u prošloj godini bila značajna za naše standarde, sa uvozom od 218 miliona eura i izvozom od 22,1 miliona eura, ostavljajući, ipak, ogroman prostor za pronalaženje novih modaliteta za povećanje izvoza“, rekao je Milatović.

Jakov Milatović Kinaž
foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

On je dodao da je forum prilika da se istakne da je, u kontekstu Kovid-19, Vlada, prepoznajući značaj funkcionalne međunarodne trgovine, ponudila zemljama regiona da uvoz, izvoz i tranzit robe vrši kroz Luku Bar.

Iz Ministarstva su kazali da je Ekonomskim i trgovinskim forumom zvanično počela Inicijativa saradnje 17+1.

"Ova platforma je izuzetno široka i obuhvata saradnju u skoro svakom aspektu državnih politika i potpolitika. Koristi se za unapređenje saradnje Kine i zemalja CIE, a kao takva dodatno je osnažila ekonomsku saradnju između Crne Gore i Kine u posljednjih nekoliko godina“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora cijeni pravovremenost i sadržaj te Inicijative i istovremeno prepoznaje svoj interes, koji je na liniji njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

"Za Crnu Goru je, kao i za zemlju kandidata za članstvo u Evropsku uniju (EU), najvažnije da su sve aktivnosti i projekti obuhvaćeni Inicijativom 17 + 1 kompatibilni sa obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osiguravajući usklađenost sa politikama EU“ zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: