Zbog Katnića stotine radnika ranije u penziju

Predlogom DF-a spuštena granica za penziju za sve radnike da bi se skratio mandat specijalnom tužiocu

55794 pregleda 515 reakcija 85 komentar(a)
Katnći, Foto: SAVO PRELEVIC
Katnći, Foto: SAVO PRELEVIC

Zbog političke igre da specijalni državni tužilac Milivoje Katnić dvije godine ranije ode u penziju po sili zakona, i na taj način faktički bude smijenjen prije isteka mandata, nekoliko stotina građana će takođe morati u penziju 12. juna kada izmjena Zakona o radu stupa na snagu.

Poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Maja Vukićević su 24. maja ove godine predali Skupštini amandman na izmjena Zakona o radu kojim se granica za odlazak u penziju po sili zakona spušta sa 67 na 66 godina života, a dodatno za još nekoliko godina ako je zaposleni radio na radnom mjestu sa beneficiranim stažom. Ove izmjene su usvojene 27. maja u paketu sa izmjenama istog zakona kojim je povećana minimalna zarada na 250 eura od 1. oktobra, ali je prošla neprimjetno u javnosti. Predsjednik Milo Đukanović je ukaz o proglašenju izmjena zakona potpisao 3. juna, dok su u Službenom listu objavljene 4. juna.

Knežević i Vukićevićeva su u obrazloženju naveli da to rade zbog usklađivanja sa Zakonom o penzijskom osiguranju, da bi tek prije tri dana poslanik DF-a Slaven Radunović kazao da će zbog ovih izmjena Katnić morati u penziju 12. juna jer su izmjenama zakona o tužilaštvu predvidjeli da tužiocu prestaje mandat danom ispunjenja uslova za penziju a da su kroz izmjene Zakona o radu spustili uslove za penziju. Katnić je kazao da ova izmjena ne važi za njega jer on ima 64 godine starosti, a da mu beneficirani radni staž, koji bi mu radni odnos skratio za još dvije godine, nikada nije uplaćivan.

Bez obzira da li će Tužilački savjet prihvatiti argumente DF-a i Katniću za tri dana konstatovati prestanak funkcije zbog ispunjavanja novih uslova za penziju, štetu će pretrpjeti nekoliko stotina građana koji će morati da odu u penziju prije nego što su planirali.

Iz Unije slobodnih sindikata juče su upozorili na ovaj problem i uputili svim poslaničkim klubovima inicijativu za izmjenu spornog člana i vraćanje na prethodno rješenje.

“Vjerujemo da će naša argumentacija biti dovoljno snažna da poslanici promijene svoj stav prema ovom pitanju i glasaju za rješenje koje je donedavno bilo na snazi, a koje je bilo rezultat kompromisa postignutog tokom višegodišnjeg socijalnog dijaloga koji smo vodili prilikom izrade novog Zakona o radu”, naveli su iz USS-a.

Oni su protestovali i što je ova izmjena, koja važi za sve zaposlene, usvojena bez prethodne konsultacije sa socijalnim partnerima.

“Usvajanjem je snižena starosna granica sa 67 na 66 godina, kao osnov za prestanak radnog odnosa po sili zakona, što je dovelo je zaposlene u Crnoj Gori u nezavidan položaj. Vjerujemo da nije zanemarljiv broj zaposlenih koje najdirektinije pogađa ovakva izmjena i koji će zbog iste preko noći morati da napuste svoja radna mjesta, uprkos tome što su planirali da iskoriste svoje doskorašnje pravo i ostanu na tržištu rada do 67 godine. Danas su svi oni koje ova izmjena pogađa suočeni sa nemogućnošću izbora, sa tim da svoj radni vijek moraju okončati potpuno neplanirano, bez mogućnosti da se snađu u datoj situaciji. Da se pretpostaviti, imajući u vidu ukupan socio-ekonomski standard većine građana u Crnoj Gori, da je znatan broj zaposlenih koji će već 12. juna morati da po sili zakona okončaju svoj radni vijek godinu ranije, kreditno zadužen i da će njihova egzistenicija biti dovedena u pitanje prelaskom na penziju koja će, opšte je poznato, biti značajno niža od zarade koju primaju”, naveli su iz USS-a.

Izmjene iza kulisa nisu javni interes

Iz ove sindikalne organizacije kažu i da niko osim poslanika nije ni znao za ove izmjene niti ih je predstavio javnosti.

“Ono što se između redova može naslutiti, ova naprasna izmjena starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona nije uslovljena sa ciljem da se doprinese opštem interesu. Dakle, politička previranja ne smiju i ne mogu biti alibi za suspendovanje, urušavanje ili ad hok mijenjaje zakonskog okvira koji reguliše radne odnose. Zakulisne izmjene ovako značajnog zakonskog rješenja su nedopustive”, naveli su iz USS-a.

Bonus video: