Biće novca za alimentacioni fond, borce, prijestonicu...

Ministar Milojko Spajić je pozvao sve poslanike da počnu sa dostavljanjem predloga za kapitalni budžet za narednu godinu jer se već, shodno zakonskim procedurama, on priprema

38327 pregleda 174 reakcija 32 komentar(a)
Obećao novac za popis stanovništva: Spajić, Foto: SAVO PRELEVIC
Obećao novac za popis stanovništva: Spajić, Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatilo je da se u predlogu budžeta obezbijedi 30.000 eura za osnivanje alimentacionog fonda, 190 hiljada za turističke vaučere za zaposlene u ustanovama dječje i socijalne zaštite, da se izbriše garancije države da Opština Budva uzme kredit od 29 miliona i vrati novac koji joj je Vlada dala da plati dug za projekat prečišćavanja otpadnih voda, kao i da se svim organizacijama boraca ravnomjerno iz državne kase opredijeli novac za njihov rad.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet juče je razmotrio amandmane na predlog budžeta o kome će se glasati sljedeće sedmice.

Za ponedeljak je zakazana nova sjednice odbora, jer je potrebno da se tehnički urede amandmani koje je resor kojim rukovodi Milojko Spajić prihvatio.

Amandmanom je korigovano da novi rok za stupanje na snagu predloga budžeta bude 1. jul.

Ministarstvo je prihvatilo da se ispoštuje Zakon o prijestonici po kome ona dobija jedan odsto tekućeg budžeta i da se svi planirani projekti iz Programa za razvoj prestonice uvrste u predlog budžeta.

Naknadno će biti definisano koja je to suma novca. Amandmane u vezi sa prestonicom je predložilo nekoliko poslaničkih klubova vlasti i opozicije.

Prihvaćen je amandman Moma Koprivice (Demokrate) da poslanici i članovi Vlade nemaju pravo na rješavanje stambenih pitanja na teret budžeta, kao i da Vlada obrazuje radno tijelio za ispitivanje pravne osnovanosti odluka i rješenja Komisije za stambena pitanja Vlade.

Spajić se nije protivio brojnim amandmanima koji se odnose na predlog kapitalnog budžet, ali je objasnio da se to u ovoj godini ne može realizvati, jer je većina projekata naslijeđena i nijesu imali mogućnost da ga mijenjaju.

On je podsjetio na ranije iznijete podatke o tome kako se novac iz kapitalnog budžeta ne raspoređuje ravnomjerno i apostrofirao je opštinu Ulcinj kao onu koja dobija najmanje novca.

Ministar je pozvao sve poslanike da počnu sa dostavljanjem predloga za kapitalni budžet za narednu godinu jer se već, shodno zakonskim procedurama, on priprema.

Amandmane koji se odnose na kapitalne projekte imali su, između ostalih, predstavnici albanske manjine i oni se odnose na izgradnju puteva u opštinama Tuzi i Ulcinj.

Spajić se saglasio sa predlogom poslanika DF-a Slavena Radunovića da se obezbijedi dodatni novac u predlogu budžetu za ovogodišnji popis stanovništa i obećao je da će novac biti obezbijeđen, ali je objasnio da nema potrebe da se po tom pitanju usvaja amandman Radunovića koji je tražio još milion eura za tu namjenu za Monstat.

“Ima novca za to na drugim budžetskim pozicijama” rekao je Spajić, dok je Radunović odlučio da do glasanja na plenumu ne povlači amanadman.

Boris Mugoša (SD) predložio je amandmane za osnivanje alimentacionog fonda i za turističke vaučere za 950 zaposlenih u ustanovama socijalne i dječje zaštite uz obrazloženje da to ne zahtijeva dodatni novac u predlogu budžeta, već da se sa postojećih stavki diskrecione potrošnje novac preusmjeri za te namjene.

Dragan Krapović (Demokrate) predložio je amandman za brisanje garancija za Opštinu Budva.

Podsjetio je da se u vezi sa izgradnjom kolektora za prečišćavanje otpadnih voda vodi sudski spor pred Privrednim sudom i međunarodna arbitraža i da treba sačekati ishode tih postupaka. Dodao je i da odluku o zaduženju mora izglasati lokalni parlament u kome za to sada nema većine.

Odbor podržao da se obezbijedi 25 miliona za naknade majkama

Odbor je, mimo odobrenja Spajića, izglasao amandman koji je inicirao DF da se obezbijedi 25 miliona eura u predlogu budžeta za naknade majkama sa troje i više djece.

Ostaje da se vidi da li će amandan biti izglasan na plenumu.

Spajić je kazao da je to naslijeđeni problem i pozvao je sve poslanike da zajedno nađu način da se to pitanje riješi u budžetu za narednu godinu.

Radunović mu je rekao da se kasno sjetio da poziva, jer su mu šefovi svih poslaničkih klubova prije 15 dana uputili poziv u vezi sa tim amandamanom, a da on nije došao da razgovara sa njima.

Bonus video: