Jokić: Ovo je najveća investicija u turizam u ovom trenutku u Crnoj Gori

"Posebno sam srećan što su nakon više godina priprema i pregovora građani Bigove i Donjeg Grblja u mogućnosti da preuzmu na korišćenje ovu saobraćajnicu", rekao je Jokić

4741 pregleda 3 komentar(a)
Sa otvaranja dijela saobraćajnice u Bigovi, Foto: Opština Kotor
Sa otvaranja dijela saobraćajnice u Bigovi, Foto: Opština Kotor

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić danas je u okviru realizacije ''Sporazuma o plaćanju naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta izgradnjom komunalne infrastrukture, izgradnju komunalne infrastrukture u zahvatu DSL Sektor 38-Bigova i LSL Trašte i izmirenju dodatnih troškova koje snosi Bigova Bay'' prisustvovao obilježavanju završetka radova izgrađene saobraćajnice, saopšteno je iz Opštine Kotor.

"Posebno sam srećan što su nakon više godina priprema i pregovora građani Bigove i Donjeg Grblja u mogućnosti da preuzmu na korišćenje ovu saobraćajnicu. Ovo je prvi infrastrukturni projekat u ovom dijelu i najveća investicija u turizam u ovom trenutku u Crnoj Gori", kazao je Jokić.

On je istakao da će ova investicija, vrijedna više od 14 miliona eura omogućiti da se Donji Grbalj opskrbi vodom.

"Nadam se da ćemo u što kraćem roku moći da obradujemo mještane viješću da počinju radovi na izgradnji vodovoda I da ćemo svi imati priliku da uskoro posjetimo poluostrvo kada Bigova bay startuje u punom kapacitetu", kazao je on i dodao da se uz najljepše želje i iskrene čestitke investitoru nada da će se uskoro okupiti na još jednom otvaranju.

Iz Opštine Kotor je saopšteno i da izgradnja inicijalne faze pristupne saobraćajnice ba lokalitetu poluostrva Trašte predstavlja prvi izvođački ugovor u okviru komunalnog opremanja poluostrva Trašte, koji je zaključen 25.8.2020. godine između investitora BBI Development d.o.o. i izvođača radova Briv Construction d.o.o. iz Kotora.

"Radovi na izgradnji predmetne saobraćajnice otpočeli su u septembru 2020. godine i završeni su u ugovorenom roku od devet mjeseci, sa primopredajom u toku juna mjeseca. Ugovor je realizovan bez probijanja ugovorene sume od 1.564.571,07 eura. Pristup poluostrvu je obezbjeđen izgradnjom nove dionice puta preko polja i rekonstrukcijom postojećeg makadamskog puta, tako da je nova saobraćajnica fleksibilne kolovozne konstrukcije dužine 882m i širine 6m (dvije saobraćajne trake po tri metra) oivičena betonskim elementima - ivičnim gradama i rigolom, koja je uz propuste i kanale sastavni dio sistema za odvodnju atmosferske vode. U trupu saobraćajnice su postavljene hidrotehničke instalacije – vodovodni tranzitni cjevovod, tri kanalizaciona cjevovoda; elektro instalacije – 2x10kV napojni kablovi i kablovski vodovi slabe struje kao i telekomunikaciona kablovska kanalizacija", piše u saopštenju Opštine Kotor.

Navodi se i da je izgradnja predmetne saobraćajnice podjeljena u dvije faze, inicijalnu i finalnu, kako se završni sadržaji saobraćajnice ne bi oštetili prilikom njene upotrebe kao gradilišnog pristupa hotelu koji se planira da bude izgrađen u okviru prve faze realizacije projekta.

"Finalnu fazu izgradnje saobraćajnice čine završni sloj asfalta, završetak javne rasvete i oblaganje preostalih zidova kamenom duž dionica koje služe za prolaz građevinskih mašina. Finalna faza saobraćajnice će biti završena prie puštanja u rad hotela. Saobraćajnica je obilježena odgovarajućom privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom", zaključuje se u saopštenju Opštine Kotor.

Bonus video: