Imovinu u Valdanosu vraćaju vlasnicima

Zahtjev za vraćanje imovine pojedinačnih bivših vlasnika ili njihovih zakonskih nasljednika podnosi se Upravi za nekretnine u roku od tri godine od stupanja na snagu zakona

5635 pregleda 7 komentar(a)
Sa skupštinskog zasijedanja, Foto: Printscreen
Sa skupštinskog zasijedanja, Foto: Printscreen

Skupština je usvojila Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos, koji je podnio poslanik Genci Nimanbegu.

Za usvajanje zakona glasalo je 49 poslanika.

Nimanbegu je kazao da je pozitivno da u vremenu podjela i političkih nesporazuma u Crnoj Gori Skupština jednoglasno usvoji predlog koji je opozicioni poslanik podnio.

On se svim poslanicima zahvalio što su podržali predloženi zakon.

Razlozi za donošenje tog zakona sadržani su u potrebi otklanjanja posljedica postupka oduzimanja prava svojine od bivših vlasnika-maslinade u uvali Valdanos, koji nije sproveden u skladu sa tadašnjim propisima kojima se regulisao postupak izuzimanja-eksproprijacije nepokretnosti od privatnih vlasnika, a čije otklanjanje se ne može obezbijediti u okviru postojeće zakonske regulative Crne Gore.

Zahtjev za vraćanje imovine pojedinačnih bivših vlasnika ili njihovih zakonskih nasljednika podnosi se Upravi za nekretnine u roku od tri godine od stupanja na snagu zakona.

Uprava je dužna da o urednom zahtjevu odluči najkasnije u roku od šest mjeseci.

Poslanici nijesu u načelu usvojili Predlog dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, poslanika Socijaldemokarata (SD), kojom se predviđa uvođenje neoporezivog dijela zarade u cilju povećanja plata, ali i lične potrošnje građana.

Nije prošao ni predlog odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranja Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem Crne Gore po osnovu emitovanja obveznica u iznosu od 750 miliona eura.

Poslanici nijesu dali ni zeleno svjetlo na izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 2019. godinu Agencije za elektronske komunikacije i poštanku djelatnost (EKIP) Agencije za elektronske medije (AEM), Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN), Agencije za nadzor osiguranja i Komisije za tržište kapitala.

Bonus video: