UBCG: Sagledati grupacije kojima je potrebna pomoć, izaći im u susret, ali ne kroz masovni bezuslovni moratorijum

Oni su kazali da moraju reagovati na predlog istrajavanja na moratorijumu, sada svedenog na tri mjeseca, ali rizici su, kako su naveli, isti

4021 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje banaka (UBCG) predložilo je da se sagledaju grupacije kojima je potrebna pomoć i da im se izađe u susret, ali ne kroz masovni bezuslovni moratorijum koji će, kako su kazali, izazvati više štete nego koristi.

Iz Udruženja su reagovali na najavljenu raspravu o moratorijumu na kreditna zaduženja kod banaka.

Oni su kazali da moraju reagovati na predlog istrajavanja na moratorijumu, sada svedenog na tri mjeseca, ali rizici su, kako su naveli, isti.

“Iznenađeni smo ovakvim izjavama, s obzirom na konstruktivne diskusije koje su se vodile u parlamentu, gdje je zaključeno da će se, kroz dijalog svih relevantnih adresa, naći optimalan okvir za pomoć onima koji eventualno nijesu obuhvaćeni kroz devet paketa mjera koje je Centralna banka Crne Gore realizovala preko banaka”, rekli su iz Udruženja.

Iz UBCG su predložili da se sagledaju grupacije kojima je potrebna pomoć i da se, u skladu sa međunarodnim standardima, ciljanim grupacijama izađe u susret, “ali ne i masovni bezuslovni moratorijum koji će, po nama, izazvati više štete nego koristi za sve.”

“Smatramo da je od predloženog važnije razgovarati o tome koje mjere su preduzete, koji su efekti, i šta nam je dalje činiti od strane Vlade i banaka na ublažavanju negativnih efekata nakon moratorijuma”, navodi se u saopštenju.

Iz UBCG su naglasili partnersku ulogu koju su banke imale tokom cijelog perioda pandemije.

“Kao važan akter budućeg ekonomskog oporavka, banke su otvorene za aktivno učešće u argumentovanom dijalogu i uspostavljanju optimalnog rješenja koje je održivo i koje će dati pozitivne efekte”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: