ukazali na moguće probleme u održivosti penzijskog sistema

SD: Neophodno revidiranje usvojenih izmjena Zakona o radu

"Neophodno je da se sa jalovih saopštenja i političkog prepucavanja pređe na iznalaženje kompromisnog rješenja u cilju adekvatnijeg zadovoljenja životnih potreba naših građana, uz neophodan dogovor socijalnih partnera"

3516 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Socijaldemokrate su pozvale na revidiranje usvojenih izmjena Zakona o radu, kazavši da one mogu izazvati probleme u održivosti penzijskog sistema i stvoriti egzistencijalne probleme za značajan broj građana.

"Naime, penzijski sistem je od početka krize sa koronavirusom, između ostalog i zbog gubitka posla velikog broja ljudi, doveden u stanje 1,26 zaposlenih naspram 1 prenzionera, dok bi taj odnos idealno trebalo da bude 3 zaposlena naspram 1 penzionera. Dodatno, nema sumnje da će veliki broj ljudi koji će, prema ovim izmjenama naprasno otići u penziju, pokrenuti postupak za poništaj rješenja o prestanku radnog odnosa i insistirati na obeštećenju i zaštiti svojih prava, ukoliko se ove izmjene Zakona pokažu neustavnim. Naravno, Socijaldemokrate nemaju ništa protiv izmjena bilo kojeg zakona ukoliko iza njih stoji dogovor socijalnih partnera, ali to je izostalo u ovom slučaju", saopštili su iz SD-a.

Ističu da zbog izmjena Zakona o radu značajan broj građana danas nije znao da "treba faktički 'sjutra' da se penzioniše". "Oni su i finansijski ugroženi jer im se naprasnim odlaskom u penziju mijenja finansijska situacija na gore, a finansijske obaveze ostaju iste", kazali su iz SD-a.

Dodaju i da smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za odlazak u penziju ne može biti razlog za izmjene Zakona o radu, jer je po Zakonu o PIO ta granica prošle godine upravo smanjena sa 67 na 66 godina. "Međutim, što je povoljnije za zaposlene, Zakon o PIO govori kada zaposleni MOŽE da ode u penziju i to isključivo zavisi od njegove volje, a Zakon o radu kada zaposleni MORA da ode u penziju."

Dodatno, kako navode iz SD-a, nijesu uzeti u obzir građani kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, a koji će sad znatno ranije morati po sili zakona u penziju.

"Na samom kraju, nedostaje i proračun na koliko zaposlenih se odnosi ova norma i kolika će dodatna penziona sredstva biti potrebna za njenu primjenu. Zbog važnosti ove problematike neophodno je da se sa jalovih saopštenja i političkog prepucavanja pređe na iznalaženje kompromisnog rješenja u cilju adekvatnijeg zadovoljenja životnih potreba naših građana, uz neophodan dogovor socijalnih partnera", zaključuju iz Socijaldemokrata.

Preporučujemo za Vas