sastanak unije poslodavaca i upravom prihoda i carina

Zajedništvom javno-privatnog partnerstva ka boljem carinskom sistemu Crne Gore

Posebno je apostrofiran problem dvojakog tumačenja zakonskih rješenja i carinskih propisa, koji se čak mogu razlikovati od grada do grada, što stvara značajne probleme i troškove privrednicima, te je mnoge dovelo i do sudskih procesa po ovom osnovu", navodi se u saopštenju

3667 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Unija poslodavaca Crne Gore
Foto: Unija poslodavaca Crne Gore

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), u saradnji sa Upravom prihoda i carina (UPC) organizovala je okrugli sto za privrednike iz oblasti carine i špedicije, a fokus sastanka je bio na unapređenju postojeće saradnje, prepoznavanju izazova u praksi i iznalaženju najboljih rešenja koja doprinose interesima carinskog sistema i privrednih subjekata koji u njemu posluju, saopšteno je iz UPC.

Okrugli sto su otvorili predsjednik UPCG Predrag Mitrović i v.d. direktora UPC Aleksandar Damjanović koji su u svojim uvodnim izlaganjima naglasili punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje, kao i djelovanju usmjerenom ka unapređenju biznis ambijenta i otklanjanju biznis barijera koje ga karakterišu.

Na sastanku je analizirano trenutno stanje u carinskom sistemu Crne Gore, te je omogućeno privrednicima, da iz ugla njihovih redovnih poslovanja i problema sa kojima se suočavaju, iste izlože.

"Nedovoljno razvijena saobraćajna infrastruktura, česte i skupe analize robe, prekomplikovani carinski postupci, nedosljedno poštovanje radnog vremena u odredjenim ispostavama te prezahtjevna administracija bile su neke od tema današnjeg sastanka. Posebno je apostrofiran problem dvojakog tumačenja zakonskih rješenja i carinskih propisa, koji se čak mogu razlikovati od grada do grada, što stvara značajne probleme i troškove privrednicima, te je mnoge dovelo i do sudskih procesa po ovom osnovu", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je od strane privrednika iskazano zadovoljstvo dosadašnjom proaktivnom saradnjom sa Upravom, te "efikasnošću odgovora koje dobijaju na redovne upite i zahtjeve prema tom organu ali da mjesta za dalje napredovanja ima"

Na sastanku je dogovoreno i inteziviranje dosadašnje saradnje UPCG i UPC, kroz najavu niza zajedničkih aktivnosti koje će u narednom periodu biti realizovane.

Preporučujemo za Vas