Šćuric: Destrukcija MA prema “ToMontenegru” nije slučajna

Tužba zbog sličnog loga, onemogućavanje korišćenja u zakup hangara i alata, odbijanje davanja u zakup jednog motora,... su za hrvatskog analitičara destrukcije koje nemaju ekonomskog smisla, već neku drugu pozadinu

48852 pregleda 55 reakcija 58 komentar(a)

Analitičar vazdušnog saobraćaja i urednik portala „Zamamaero“ iz Zagreba Alen Šćuric smatra da iza tužbe koju je zbog loga nove nacionalne aviokompanije “ToMontenegro” prema njoj najavila stečajna uprava bivšeg nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines (MA), ne stoje ekonomski i razlozi logike, već nastavak destrukcije i ometanja nove aviokompanije.

„MA više neće letjeti, zašto bi stečajnom upravniku smetalo korištenje logotipa na novoj kompaniji. Upravo suprotno, on bi to trebao i motivirati. Ovo više nije niti slučajno, niti nevino”, ocijenio je Šćuric.

MA u stečaju tužio je kompaniju “ToMontenegro”, koja stoji iza brenda “Air Montenegra” jer je, “neovlašćenim predstavljanjem i stavljanjem u promet loga koji je istovjetan ili sličan čuvenom orlu, povrijedio registrovani žig kompanije”.

Tužbom koju je prošle nedjelje Privrednom sudu u Podgorici predao stečajni upravbnik MA Saša Zejak, se traži naknada štete koja nije precizirana, ali je jednaka iznosu koristi koju “ToMontenegro” ima namjeru da ostvari stavljanjem loga kao znaka na svoje robe i usluge. Traži se i da “ToMontenegro” odmah i bez odlaganja prestane sa korišćenjem loga, a pod prijetnjom novčane kazne zabranjuje mu se njegovo korišćenje i u budućnosti.

Šćuric smatra da je ovakav postupak stečajnog upravnika MA besmislen i da je riječ o smišljenoj destrukciji nove kompanije. “Nema baš nikakvog smisla da bivša kompanija radi destrukciju novoj kompaniji. I to ogromnu i nepotrebnu destrukciju koja guta gomilu para nove kompanije. To je neprihvatljivo, nepotrebno i krajnje nemoralno. Bivša kompanija MA, kao državna kompanija, bi morala na sve načine pomagati i olakšavati, a ne otežavati posao nove kompanije. A to nije slučaj. Zašto, pobogu? Iskreno, ova destrukcija više nema ekonomskog smisla. Ona očito ima neku drugu pozadinu”, smatra Šćuric.

On naglašava da se “postavlja pitanje kako dvije državne kompanije imaju toliko razmimoilaženja, čak štaviše imaju otvorene sukobe i inaćenja od strane Montenegro Airlinesa.”

Upućeni u dešavanja u vazduhoplovnom saobraćaju u Crnoj Gori sumnjaju da bivša vlast predvođena DPS-om preko Privrednog suda gdje DPS navodno još ima jak uticaj i stečajne uprave koju taj sud postavlja, preko posrnulog MA, pokušava da oteža poslovni start novog nacionalnog avioprevoznika jer je nova kompanija veoma bitan projekat aktuelne crnogorske vlasti

MA je inače, već odbio da “ToMontenegru” iznajmi svoj hangar, alate i opremu za održavanje vazduhoplova i da pruža usluge svoje tehničke službe novom nacionalnom prevozniku. Zbog toga je nova kompanija primorana da za održavanje svojih aviona tipa embraer E195 a koji su do decembra prošle godine letjeli u floti MA, angažuje slovačke kompanije “Consolidated Aerospace Industries” i “Austrian Airlines Technik-Bratislava” koje sada uspostavljaju novu tehničku bazu “ToMontenegra” u Podgorici.

Problema u odnosima bivše nacionalne aviokomaponije u stečaju i novog crnogorskog avioprevoznika bilo je i u vezi s pozajmljivanjem jednog od motora tipa „General Electric GE CF34-10E“ koji je iznajmljen od GECAS-a od strane MA, kao zamjena za motor sa jednog od nekad njihovih, a sada “ToMontenegrovih” aviona, dok se njegov originalni motor ne vrati sa redovnog velikog remonta kod proizvođača.

Sve to, upućene u dešavanja u vazduhoplovnom saobraćaju u Crnoj Gori navodi na zaljučak da bivša vlast predvođena DPS-om preko Privrednog suda gdje DPS navodno još ima jak uticaj i stečajne uprave koju taj sud postavlja, preko posrnulog MA, pokušava da oteža poslovni start novog nacionalnog aviprevoznika, jer je nova kompanija veoma bitan projekat aktuelne crnogorske vlasti.

Stečajni upravnik MA prije par dana je preko crnogorskih medija lansirao i naučno-fantastičnu ideju da se MA možda ponovno vrati na nebo i da “ToMontenegru” eventualno iznajmljuje jedini svoj avion tipa „fokker F100“ (4O-AOM) koji je još teoretski, moguće dovesti u tzv. plovidbeno stanje.

Međutim, takvo nešto sigurno se neće desiti jer u 4O-AOM koji je MA ranije, dok je ta kompanija i saobraćala, ionako namjeravao prizemljiti tokom ove godine, treba uložiti dosta novca kojeg stečajem pogođena kompanija jednostavno nema. Sa druge strane, sve i da ga ima i da MA u stečaju kojim čudom vrati ovaj zastarjeli i dotrajali F100 u plovidbeno stanje, “ToMontenegru” sigurno ne bi iznajmio taj avion jer je upravo postojanje dva različita tipa aviona relativno maloj floti (E195 i F100), bio jedan od veoma značajnih faktora koji su veoma uticali na nerentabilnost poslovanja bivše crnogorske aviokompanije, a sa čime se novi avioprevoznik ne može igrati. “ToMontenegro” je inače, do vraćanja u plovidbeno stanje svog drugog E195 sredinom narednog mjeseca, od njemačke kompanije “German Airways” iznajmio jedan skoro istovjetan, ali nešto malo manji avion tipa „embraer E190“. Taj vazduhoplov registracije D-AWSI je godinu dana stariji od najstarijeg “ToMontenegrovog” E195, a upravo juče je za novu crnogorsku aviokompaniju obavio svoje prve komercijalne letove na linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu.

Mala je plata i bonusi direktoru kompanije

Šćuric se osvrnuo i na pisanja crnogorskih medija o primanjima direktora kompanije “ToMontenegro” Predraga Todorovića. Direktor nove državne aviokompanije prema nezvaničnim informacijama koje su objavili mediji, ima platu od 4.400 eura, 1.000 eura dodatka za najam stana, te bonuse: 30.000 eura kada poleti prvi avion, 10.000 eura ako broj putnika bude 20-50.000 godišnje, 20.000 eura ako broj putnika bude 50-100.000 godišnje, 30.000 eura ako broj putnika bude 100-150.000 godišnje, 40.000 eura ako broj putnika bude 150-300.000 godišnje, odnosno 50.000 eura ako broj putnika pređe 300.000 godišnje. Todorović ima i ugovorenu otpremninu od 100.000 eura.

“Ukupno ove brojke i nisu baš neke. Godišnja plata od 64.800 eura je vrlo niska. Najbolje plaćeni menadžeri u evropskim vazduhoplovnim kompanijama imaju od 2,5 do 3,5 miliona eura godišnje plate. Oni u manjim kompanijama (do 30 aviona) 500.000 do million. Menadžeri u najmanjim kompanijama, kakva je ‘ToMontenegro’, dobijaju od 200.000 do 500.000 eura godišnje. I tu je plata Predraga Todorovića istinski niska. Konačno, čovjek je bio dobro plaćen na prethodnom radnom mjestu u Francuskoj, zašto bi otišao na neko bezvezno radno mjesto u Crnu Goru za manje novaca. Ni bonusi nisu upitni, oni su realni”, smatra Šćuric.

Hrvatski analitičar naglašava da problem kada su u pitaju zarade menadžera od kojih se očekuje da sa uspjehom vode državne firme, “crnogorska javnost ima već godinama i nikako da shvati da neće dobiti dobar menadžment, ako će ga plaćati toliko malo.”

“Prijašnji izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je imao mjesečnu platu oko 2.000 eura. Za taj novac niko neće doći na to radno mjesto. U tom kontekstu ja sam iskreno iznenađen da Todorović radi za tako malo novca. Očekivao sam bitno više”, zaključio je Šćuric.

Bonus video: