Nakon stava DF: Nije pomoglo ni korigovanje, Spajić povukao amandman na budžet

Ministarstvo finansija predalo je danas Skupštini novi amandman na budžet kojim se traži od Skupštine saglasnost da Vlada reprogramira naslijeđene kredite računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica Mateševo

130091 pregleda 128 reakcija 128 komentar(a)
Spajić na sjednici Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Spajić na sjednici Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 17.06.2021. 17:11h

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić povukao je amandman na budžet koji je Ministarstvo finansija predalo danas Skupštini a koji je predviđao reprogramiranje naslijeđenih kredita računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica Mateševo.

To je uradio nakon što nije dobio podršku od Demokratskog fronta (DF) čiji su poslanici naveli da neće razmatatrati i podržati nijedan predlog Vlade nakon sinoćnjeg incidenta koji se dogodio u Skupštini Crne Gore.

Njihov poslanik Dejan Đurović zamolio je Spajića da povuče amandman.

"Ako ovaj amandman bude sastavni dio Zakona o budžetu diskutabilno je kako ćemo glasati. Radi mira u kući ga povucite", rekao je Đurović.

Poslanica Demokratskog fronta Jovanka Bogavac je na to dodala da će budžet pasti ukoliko se u njega na skupštinskom plenumu uvrsti ovaj amandman.

Spajić je na Odboru za ekonomiju korigovao jutrošnji amandman na način da se Vlada u 2021. godini može zadužiti po povoljnijim uslovima za realizaciju izgradnje projekta autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Uvac-Mataševo, maksimalno do iznosa od 900 miliona eura, a što može biti obezbijeđeno kroz aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama, zatim kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, kao i zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Međutim, ni taj korigovani amandman nije prošao.

Predsjednik Odbora Vladimir Joković (SNP) naveo je da bi on podržao amandman, jer se radi o državnom interesu, ali da shvata frustraciju poslanika DF-a.

Odbor je usvojio tehnički dio amandmana kojim se nedostajuća sredstva povećavaju sa 575 na 611 miliona eura, a koja se obezbjeđuju korišćenjem depozita od 440 miliona eura i sa 165 miliona eura programskih kredita od EU za investicije i podrške reformama kao i korišćenjem preostalog iznosa iz kineskog kredita za završetak dionice autoputa.

Odbor je usvojio i dva Vladina amandmana kojima se mijenja tabelarni dio budžeta jer se unose svi amandmani koje su predložili poslanici a prihvatio Odbor za ekonomiju.

Ovi amandmani su teški 36 miliona eura, od čega se najviše odnosi na vraćanje naknada za majke sa troje i više djece od 25 miliona eura.

Spajić je prethodno kazao je da je posljednji amadman na Predlog zakona o budžetu stigao u zadnjem trenutku ali da je neophodan radi predvidivosti svih investitora koji su prisutni u Crnoj Gori.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas na sjednici raspravlja o tom amandmanu, a tokom dana se očekuje da Skupština izglasa budžet.

"Sada smo u finalnoj fazi sa jednom stranom koja je spremna da pomogne ne samo zbog smanjenja kamata već i zbog smanjenja valutnog rizika. Radi se o otplati kredita za autoput. Ne smijemo još da pomenemo o kome se radi, ali postoji evropska strana, državna institucija, koja je spremna da refinansira kredit po povoljnijim uslovima. Kredit će biti isključivo korišćen za refinansiranje starih kredita za autoput... Ni po kom osnovu Crna Gora se neće dodatno zaduživati ove godine", rekao je Spajić.

On je dodao da će se novi krediti koristitit isključivo za refinansiranje starih kredita.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević naveo je da ovim amandmanom Vlada nastavlja odnos nepoštovanja prema Parlamentu.

"Vi danas nama ne znate da kažete po kojim uslovima, sa kim i kako se zadužujete. Vi tražite od parlamenta na dan glasanja da vam vjeruje, da vam neko vjeruje, a tajite od nas sve... Ovo što radite je besprizorno", rekao je Konjević.

Konjević je rekao da Vlada više nema povjerenja i da je sinoć izgubila legitimitet.

To je naveo i poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović i dodao da nije sporno što Vlada "daje sebi za pravo" da se dodatno za duži 900 miliona eura, ali da je sporna procedura.

"Za prvo zaduženje smo saznali putem Tvitera... Znate kakva je bila reakcija parlamenta, laičke i stručne javnosti. Sada smo o novom zaduženje saznali putem SMS-a na kojem ste nam poturili novo zaduženje. To se tako ne radi", rekao je Šehović.

On je naveo da to predstavlja neviđeni skandal i da Vlada tretira Skupštinu kao "zadrugu".

Spajić: Kamata na autoput će biti jedan umjesto dva odsto i biće u eurima

Spajić je kazao da je amandmanom predviđeno reprogramiranje kredita koji se odnose na izgradnju autoputa.

"Kamata će biti jedan odsto u odnosu na dva odsto koliko je bila i biće u eurima umjesto u dolarima. Ročnost će biti 20 godina, a prvih šest godina će biti grejs period. Neće biti otplate kredite prvih šest godina. Ukoliko bi koristili trenutnu opciju otplata bi krenula ovog jula, a mi još nemamo izgrađen autoput", rekao je Spajić i dodao da se zaduženje neće koristiti za nijednu drugu svrhu.

Šehović je kazao da ukoliko Vlada ispregovara navedena da će on i cijela Skupština podržati takav predlog.

"Ali ovo se ne radi na takav način ", rekao je Šehović i dodao da Vlada i parlament ne funkcionišu po principu "časne riječi" i po principu "bez majke" nego po dokumentima.

"Na papir sve stavite prvo, pa dođite pred Parlament", rekao je Šehović.

Demokratski front traži dodatne konsultacije, Demokrate i URA će podržati amandman

Demokratski front (DF) neće podržati amandman, kazala je poslanica poslanica Simonida Kordić, jer su ga dobili, kako je navela, na dan kada se u Skupštini glasa o budžetu.

"To ustanovljava opravdanu sumju da iza ovoga postoji neki drugi motiv. Ne želeći da rizukujemo i da nekog optužujemo, ovo nećemo podržati", rekla je ona.

Muđutim, dodala je da će predlog o refinansiranju kredita podržati kada dobiju sve informacije, a poslanik Dejan Đurović iz DF-a je od ministra Spajića tražio dodatne konsultacije kako bi odlučili da li će podržati ovaj amandman.

Poslanik URA Miloš Konatar naveo je da komunikacija između Skupštine i Vlade mora biti bolja, ali da je, kada je riječ o amandmanu, poznato zašto će se konkretni novac trošiti.

"Znamo na šta će ići novac. Ići će za refinansiranje ili otkup duga. Ako se desi da se Ministarstvo finansija zaduži po nepovoljnim uslovima nego što su sada ja ću da glasam prvi za smjenu ministra", rekao je Konatar.

On je kazao da, ako postoji mogućnost da zadužunje bude po stopi od jedan odsto u eurima, da bi onda trebalo, po tim uslovima, uzeti dvije milijarde, a ne 900 miliona eura.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović apelovala je na parlamentarnu većinu da dobro razmisli kada je u pitanju amandman.

"Zadužujemo se kako bi refinansirali prethodne dugove i kako bi vratili ogromnu kamatu... Ne postoji osoba danas u svijetu koja bi refinansirala kredit po nepovoljnijim uslovima nego što su trenutni. Ako nam je ministar rekao da se da će ovo refininansiranje biti povoljnije onda parlamentarna većina treba da glasa za ovaj amandman", rekla je Popović.

Dejan Đurović iz DF-a tražio je od ministra Spajića da mu dostavi preciznije informacije o banci kod koje će se država zadužiti, a slično je zahtijevao i predsjednik Odbora Vladimir Joković (SNP).

Bonus video: