Kolašinsko Komunalno potražuje veliki novac: Građani i firme duguju 770.000

“Ako se uzme u obzir rast naplate iz godine u godinu, računamo da će se taj trend nastaviti i ubuduće. Tako iz tih 'dodatnih' izvora finansiranja u narednom periodu očekujemo i postepeno izmirivanje obaveza preduzeća”, piše u završnom računu
0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.11.2017. 20:21h

Građani i kolašinske firme duguju skoro 770.000 eura Komunalnom preduzeću.

Prema podacima iz završnog računa Komunalnog, veći dio potraživanja je stariji od tri godine, pa se svrstava u teže naplative.

Iz preduzeća, međutim, napominju da su lani ostvarili značajne pomake u naplati, u odnosu na prethodne godine.

Mjesečna naplata, na primjer, povećala se za oko 56 procenata u odnosu na prije četiri godine, a skoro za trećinu u odnosu na predhonu.

“Ako se uzme u obzir rast naplate iz godine u godinu, računamo da će se taj trend nastaviti i ubuduće. Tako iz tih 'dodatnih' izvora finansiranja u narednom periodu očekujemo i postepeno izmirivanje obaveza preduzeća”, piše u završnom računu.

I pored i dalje visokog potraživanja od građana i firmi, i u preduzeću Vodovod i kanalizacija tvrde da su povećali procenat naplate, naročito kad je riječ o domaćinstvima.

Ističu da je 2015. godine procenat naplate iznosio oko 57,5 odsto, a lani skoro 74 procenta.

“U naplati potreživanja od pravnih lica korišteni su svi zakonom raspoloživi načini. Sklapamo ugovore o izmirenju duga. Koristimo i direktne kompezacije, ukoliko se potrošač istovremeno i dobavljač... Ukoliko sve to ne pomogne, dug naplaćujemo preko javnih izvršitelja”, kažu u preduzeću.

Bonus video: