Podnijeti tužbu da plata ne zastari

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kojim rukovodi Kemal Purišić, na predlog poslodavaca namjerava da sva novčana potraživanja novim zakonskim rješenjima ograniči na period od četiri godine
619 pregleda 0 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata Kongres, Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Unija slobodnih sindikata Kongres, Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2017. 20:01h

Radnici koji imaju potraživanja iz rada starija od četiri godine mogu spriječiti njihovo zastarijevanje ako pokrenu sudski postupak prije stupanja na snagu novog zakona o radu.

To je za “Vijesti” kazao generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kojim rukovodi Kemal Purišić, na predlog poslodavaca namjerava da sva novčana potraživanja novim zakonskim rješenjima ograniči na period od četiri godine.

U ta potraživanja spadaju plate i ostale naknade predviđene Zakonom o radu i ugovorima o radu. Sadašnjim zakonom iz 2008. je predviđeno da ona ne zastarijevaju.

Stav Ministarstva rada, dok je ministar bio Predrag Bošković, bio je da bi vremensko ograničavanje potraživanja zarada dovelo do kršenja Ustava kojim je zagarantovano pravo na zaradu. Tada je objašnjeno da bi prihvatanje predloga da novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada zastarijevaju prouzrokovalo zloupotrebu tog instituta. To bi dovelo do toga da poslodavac izbjegava da isplaćuje zarade i ostala novčana potraživanja na koja zaposleni ima pravo.

“Do trenutka stupanja na snagu novog Zakona o radu svaki zaposleni koji podnese tužbu za naplatu tih potraživanja nastalih od avgusta 2008. godine do dana usvajanja zakona ta tužba će obuhvatiti nezastaru. Kada je riječ o doprinosima, pitanje njihove zastare je regulisano zakonom o poreskoj administraciji, a ne zakonom o radu i ta potraživanja ne zastarijevaju. Ta nepoznanica je izazvala veliku buru, jer se smatralo i da će to potraživanje zastarijevati poslije četiri godine. U novi zakon o radu je unijeta odredba kojom je precizirano da ta potraživanja za doprinose za obavezno socijalno osiguranje ne zastarijevaju”, kazao je Keković.

Iz resora Purišića su isto saopštili da potraživanja koja se odnose na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje ne zastarijevaju.

Uvođenje vremenskog ograničenja za novčana potraživanja radnika je jedna od sedam ključnih stavki u daljoj reformi radnog zakonodavstva iz Memoranduma o razumijevanju kojeg su potpisali Unija poslodavaca, Privredna komora, Američka privredna komora u Crnoj Gori, Savjet stranih investitora i Montenegro biznis alijansa.

U zemljama regiona ta potraživanja vremenski su ograničena na rok od tri (Srbija) i pet godina (Hrvatska).

O dugu nema podataka

U USS su ranije kazali da nijesu radili istraživanje o tome koliko poslodavci duguju radnicima, koliko je tih radnika i o kojim preduzećima je riječ.

„Nemamo egzaktne podatke o kvantumu potraživanja po osnovu zaostalih neisplaćenih zarada zaposlenima. Ali, poznata je činjenica da imamo jedan broj firmi koji više mjeseci ne isplaćuju zarade zaposlenima ili čak više godina ne uplaćuju doprinose za obavezno socijalno osiguranje svojim zaposlenima. Tu možemo da svrstamo i državne i opštinske organe, firme iz metalsko-rudarskog kompleksa, trgovine...”, kazali su u USSCG.

Isto je rečeno “Vijestima” iz Unije poslodavaca.

Bonus video: