Istakni se na tržištu rada uz ove dvije vještine

Kako da postanete efikasniji šta god da radite i kako da imate profil na LinkedInu koji će vam pomoći u karijeri, objašnjavaju predavači ovogodišnjeg ciklusa programa Coca-Cola podrška mladima

31513 pregleda 155 reakcija 0 komentar(a)
Foto: coca-colapodrskamladima.me
Foto: coca-colapodrskamladima.me

Nemam dovoljno vremena da završim sve obaveze i ne umijem da napravim prioritete. Koliko često ste se susreli sa ovim, posebno na početku karijere? Nekada i tako popularne društvene mreže mogu da budu „kradljivci“ vremena, ali jedna mreža može u kontekstu karijere da bude posebno korisna: LinkedIn.

Kako da postanete efikasniji šta god da radite i kako da imate profil na LinkedInu koji će vam pomoći u karijeri, objašnjavaju predavači ovogodišnjeg ciklusa programa Coca-Cola podrška mladima, Žarko Ivanović i Bojana Perović.

LIČNA EFIKASNOST – ZAŠTO JE VAŽNA?

“U menadžerskom žargonu, u praksi, pa i u u literaturi, često se govori o upravljanju vremenom, ali oni koji pogledaju moje predavanje u okviru Coca-Cola podrška mladima programa, vidjeće zašto to nije moguće. Ono što je moguće jeste upravljanje sopstvenim ponašanjem, mislima i osjećanjima u dimenziji koju zovemo vrijeme. U poslovnom kontekstu, to je vještina pomoću koje svjesno i birano artikulišemo energiju koju imamo na raspolaganju, u pravcu unaprijed promišljenih i zadatih ciljeva. Učenje i treniranje ove vještine nas čini efikasnim na poslu, uz jasan osjećaj uspješnosti i uživanja u onome što radimo”, objašnjava Žarko Ivanović, psiholog, psihoterapeut i osnivač OkTA Centra za psihološko savjetovanje.

Na tom putu ispriječe se “kradljivci” vremena, odnosno sve aktivnosti koje su možda zabavne ili pripadaju domenu razonode, ali nisu baš u vezi sa našim ciljevima. Žarko ističe da iskustvo pokazuje da su to najčešće društvene mreže, Viber grupe, video igrice, razne aplikacije, televizija i slično, a može biti i vrijeme provedeno sa osobama koje niti inspirišu niti su zabavne. Zbog toga je važno znati odrediti prioritete.

“Postoji više načina i modela za određivanje prioriteta, a jedan je ABCD model. Ovaj model nam kaže da prvo rješavamo tzv. A zadatke, najvažnije i najurgentnije. Slijede B zadaci, nešto što bi trebalo uraditi, urgentno je, ali nije toliko važno i to su najčešće stvari koje neplanirano iskrsnu. U polju C su zadaci koje bi bilo lijepo da uradimo, jer su važne, poput odlaska na ručak ili kafu sa osobama sa kojima gradimo dugoročne odnose. Aktivnosti koje možemo da delegiramo su u polju D”, navodi Žarko.

Ako ste nezaposleni ili na početku karijere, pravljenje LinkedIn profila bi trebalo da bude zadatak iz polja A. Bojana Perović, osnivačica agencije “Minuta do posla”, dijeli sa nama kako da se izdvojite svojim profilom i koristite LinkedIn za veoma važno umrežavanje.

ZAŠTO MI TREBA LINKEDIN PROFIL?

„Za početak, zato što je ova platforma puna regrutera i poslodavaca, koji koriste LinkedIn da pronađu prave kandidate. Kada im pošaljete CV, regruteri obično pogledaju vaš LinkedIn profil kako bi provjerili reference i ustanovili da li odgovarate njihovoj organizacionoj kulturi. Takođe, možete da uključite obavještenja o poslovima u vašoj industriji, čineći da tako posao pronalazi vas!“, poručuje Bojana. Ona dodaje da uz pomoć ove mreže, mladi mogu da povećaju svoju vidljivost u poslovnom svijetu, dođu do značajnih konekcija, istraže konkurenciju, budu u toku sa najnovijim trendovima u svojoj industriji, pripreme se za razgovor za posao, edukuju se, izgrade svoj online brend...

U svemu tome, treba se paziti početničkih grešaka.

„Privatan profil, slaba profilna slika ili selfie, loša (ili nikakva) cover fotografija, naslov koji saopštava trenutnu radnu poziciju umjesto da istakne sposobnosti i vještine, totalna neaktivnost na mreži ili prečesto postavljanje sadržaja, samo su neke od najčešćih grešaka na LinkedInu. Isto tako, nasumično dodavanje konekcija zarad što većeg broja pratilaca je greška koju prave i iskusni profesionalci. Kako izbjeći ove greške i koje korake da napravimo, pričala sam detaljno u predavanju koje će mladim ljudima biti uskoro dostupno na Coca-Cola podrška mladima platformi“, navodi Bojana.

TAJ JEDAN SAVJET ZA MLADE

Kada sebi damo vrijeme da usporimo, da se zaustavimo, tada smo u prilici da istinski promislimo, dobro isplaniramo i integrišemo sve što je potrebno. “Savjet za mlade je da u strukturi i organizaciji vremena, posebno mjesto ustupe satima za učenje i za sopstveni rast i razvoj. I još nešto, da kreiraju i sebi postavljaju ciljeve koji ih čine srećnim”, poručuje Žarko, čije cijelo predavanje o ličnoj efikasnosti možete pogledati na ovom linku.

Kao jedan savjet za mlade Bojana izdvaja: “Ne dodavajte nasumično konekcije, već razmislite koga želite u svojoj mreži“. Ona poručuje mladima da za ostale savjete pogledaju njeno predavanje, koje će biti dostupno online 28. juna.

Program Coca-Cola podrška mladima realizuje se 5. godinu i predstavlja najveći neformalni program edukacije mladih, kroz koji je do sada prošlo skoro 1.000 nezaposlenih mladih iz cijele Crne Gore.

Ove godine, program se realizuje u online formatu. Da biste bili dio programa i na kraju, uz znanje, dobili i sertifikat, potrebno je da se registrujete na sajtu www.coca-colapodrskamladima.me, gdje će vas svake dvije sedmice čekati novo predavanje na temu vještina koje će pomoći da se izdvojite na tržištu rada i uspješno gradite karijeru.