Predstavnici EPCG i ERS: Potencijali za izgradnju objekata u oblasti obnovljivih izvora energije izuzetno su veliki...

Razgovarano je i o zajedničkoj valorizaciji vodnog potencijala u energetske, ali i u svrhe poboljšanja snabdijevanja vodom dijela crnogorskog primorja

3275 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: EPCG
Sa sastanka, Foto: EPCG

Potencijali za izgradnju objekata u oblasti obnovljivih izvora energije izuzetno su veliki, ali je neke od njih nemoguće realizovati bez zajedničkog rada, ocijenjeno je na sastanku predstavnika elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Republike Srpske (ERS).

Iz EPCG je saopšteno da su na sastanku predstavnika dva elektroenergetska preduzeća razmatrane mogućnosti za unapređenje saradnje u cilju povećanja efikasnosti i profitabilnosti elektroenergetskih sistema Crne Gore i Republike Srpske.

Razgovarano je i o zajedničkoj valorizaciji vodnog potencijala u energetske, ali i u svrhe poboljšanja snabdijevanja vodom dijela crnogorskog primorja.

Iz EPCG su kazali da je susretom predstavnika EPCG i ERS u Nikšiću, nakon višegodišnje stagnacije, ponovo uspostavljena saradnja, koja je, prema zajedničkoj ocjeni, od izuzetnog interesa za oba elektroenergetska sistema

„Razmatrane su mogućnosti za bolje iskorištavanje vodnog potencijala rijeke Trebišnjice u energetske, ali i svrhe poboljšanja snabdijevanja vodom na području crnogorskog primorja“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici EPCG sastanak su iskoristili i za aktuelizaciju projekta hidroelektrane (HE) Sutorina, za šta već postoji projektna dokumentacija, neophodni elaborati i studije, koje je potrebno novelisati i prilagoditi novim standardima u oblasti energetike.

Bonus video: