Trgovine nedjeljom da rade osam sati

Održan sastanak sa predstavnicima malih, srednjih i velikih kompanija iz sektora trgovine

21912 pregleda 891 reakcija 71 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: UPCG
Sa sastanka, Foto: UPCG

Svim trgovinama bez obzira na veličinu treba dozvoliti rad nedjeljom u jednoj smjeni (osmočasovno radno vrijeme) u toku ljetnje turističke sezone, zaposlenima treba obezbijediti 100 odsto uvećanu dnevnicu za rad nedjeljom, kao i efikasno ostvarenje prava na nedjeljni odmor kako je to propisano Zakonom o radu, a pojačano treba sprovoditi inspekcijske kontrole nad radom poslodavca nedjeljom, predloženo je sa jučečerašnjeg sastanka predstavnika trgovačkih kompanija u Uniji poslodavaca (UPCG).

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović, sa saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima malih, srednjih i velikih kompanija iz sektora trgovine, povodom predloga Ministarstva ekonomskog razvoja da se samo preduzetnicima i mikro preduzećima dozvoli rad nedjeljom u toku ljetnje turističke sezone 2021. godine i zimske turističke sezone 2021/2022. godine.

“Uz ocjenu da je ponuđeni predlog diskriminatorski i kao takav uvodi podjele na crnogorsko tržište, na sastanku je zaključeno da ista pravila treba da važe za sve i da na tome treba insistirati u daljim pregovorima socijalnih partnera - Vlade, UPCG i sindikata. U tom smislu, jedino ispravno i održivo rješenje je ono kojim će rad nedjeljom biti omogućen za sve privredne subjekte iz sektora trgovine, bez obzira na njihovu veličinu”, navedno je u saopštenju UPCG sa sastanka.

Jučerašnji sastanak u UPCG organizovan je na inicijativu kompanija - najvećih članica iz sektora trgovine Voli tradea, Mercatora, HDL Lakovića, Domaće trgovine, France, Mega prometa i Mil Popa, kao i šoping mola Delta M.

“Sastanak UPCG sa privrednicima dio je konsultacija koje se odvijaju uporedo sa izjašnjavanjem Upravnog odbora UPCG na temu zaključivanja Memoranduma o socijalnom partnerstvu i novog opšteg kolektivnog ugovora”, naveli su iz UPCG.

Izmjena zakona o trgovini kojom se uvodi zabrana rada nedjeljom usvojena je u julu 2019. godine a stupila je na snagu u oktobru. Predlagač je bila tadašnja Vlada na inicijativu odbora za trgovinu Privredne komore.

Bonus video: