NAJVEĆI REGULATOR DUGUJE POŠTI 7,8 MILIONA

Dug EKIP-a mogli bi platiti građani?

Vlada u mišljenju na finansijski plan Agencije za elektronske komunikacije za 2018. najavila moguću isplatu iz državne kase
218 pregleda 5 komentar(a)
Pošta Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Pošta Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.02.2019. 11:18h

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) duguje Pošti Crne Gore 7,85 miliona eura  po osnovu troška univerzalnog servisa  i taj novac će  se najvjerovantije isplatiti iz državnog budžeta.   

Taj scenario je nagovijestila Vlada u  mišljenju na predlog Finansijskog plana  EKIP -a za narednu godinu, u koje  “Vijesti”  imaju uvid.

Moguća isplata iz državne kase se pravda time “da se ne bi  dovelo u pitanje poslovanje Pošte čija je djelatnost zakonom definisana kao javni interes države”.

EKIP je  nezavisni  tijelo  sa budžetom od oko 4,5 miliona eura. Regulator, koji Pošti duguje novac od 2010. godine, godinama je  rasipao novac, prema tvrdnjama iz opozicije, a to sada ispituje Vrhovno državno tužilaštvo.

Najspornija dva posla EKIP -a su  izgradnju glavnog kontrolno-mjernog centra na Dajbabskoj gori i kupovinu dva  poslovnog prostora. Izgradnja centra koja je mogla da košta 300 hiljada eura,  na kraju  je iznosila  više od  pet i po miliona eura.

Drugi sporni posao EKIP-a je kupovina  dva poslovna prostora koja je Agencija kupila   za  više od  četiri miliona.

Dugogodišnji direktor EKIP-a je bio Zoran Sekulić, a predsjednik Savjeta Šaleta Đurović koji je i sada na toj poziciji. Sekulić je sada član Savjeta.

“Neizvjesnost naplate potraživanja  po osnovu neto troška za obavljanje univerzalne poštanske usluge ozbiljno ugrožavaju položaj i održivost funkcionisanja poštanskog sistema i dovode u pitanje  održivost univerzalne poštanske usluge  koja je zakonom definisana kao javni interes države. Vlada ukazuje da je  izmjena i dopuna Zakona  o poštanskim uslugama  izmijenjen član koji definiše obezbjeđivanje održivosti univerzalne poštanske usluge.  To na način se novca isplaćuje iz prihoda  koje Pošta ostvaruje  po osnovu pružanja te usluge, a u slučaju da to nije dovoljno onda iz budžeta EKIP-a, a ako ni  to nije dovoljno za pokriće troška onda se novac nadoknađuje iz državnog budžeta”, konstatuje Vlada u svom mišljenju.

Pošto EKIP nije ispunjavao svoje obaveze Pošta je pokrenula više sudskih postupaka za naplatu novca  za određene godišnje periode  pred Upravnim sudom i Privrednim sudom koje je dobila u svoju korist. Upravni sud je prošle godine  donio odluku kojom nije uvažen zahtjev Pošte, pa  se to preduzeće u konačnom žalilo Ustavom sudu zbog povrede prava na pravično suđenje, jer je Upravni sud prethodno donio 11 identičnih presuda u korist Pošte.       

Stav EKIP-a je da  novac po osnovu troška univerzalnog servisa treba da se nadoknadi iz državnog budžeta. Taj regulator  tvrdi i da Pošta fingira izvještaje, te da podaci o trošku univerzalnog servisa nije tačni. EKIP je predlagao vansudsko poravnanje, odnosno da plati  50 odsto duga.  Računica EKIP -a za 50 odsto je bila oko 300 hiljada, ali je Pošta to odbila tvrdeći da je suma značano veća.   

Odbor za ekonomiju u prethodnom sazivu parlamenta u  decembru 2015. godine bio je jednoglasan u stavu da se  problem mora hitno riješiti. 

Tadašnji predsjednik odbora Aleksandar Damjanović rekao je da EKIP treba da plati dug Pošti jer je to obaveza shodno važećem Zakonu o poštanskoj djelatnosti, te da  postoji opasnost  da  taj trošak padne na teret budžeta jer je zakon o poštanskoj djelatnosti izmijenjen kako bi se novac nadoknadio iz državnog budžeta. 

Zamjenik predsjednika Odbora u prethodnom sazivu Damir Šehović  je  kazao da  bi trebalo sistemski pristupiti problemu gdje bi se uključio parlamet, Vlada, Pošta i EKIP. To u cilju da se problem riješi,  jer dugovanja koja su prešla  sedam miliona, kako je smatrao Šehović, nijesu  mala.

Novi saziv Odbora za ekonomiju, koji radi bez opozicije, a koji funkciniše od kraja prošle godine nije otvarao ovo pitanje kada   je razmatrao dokumenta koja se tiču tog regulatora.

Privatizaciju planiraju od 2011.  godine

Problem između Pošte i EKIP-a nastao je 2010. godine i od tada  se samo  ukrug vrti priča o dugovanjima tog regulatora, a  problem  se  ne rješava. Na godišnjem nivou taj trošak  je oko milion eura.

Od 7,85 miliona eura dug za 2010. godinu je  1,61 milion, godinu kasnije  1,81 milion, za 2012. godinu  1,61 milion, a   za 2013. godinu  985,105 hiljada.  Trošak za univerzalni servis   za 2014. godinu je  527,884 hiljada, godinu nakon te  685,29 hiljada, a za prošlu godinu  586,10 hiljada.

Iznos troška za ovu  godinu biće poznat nakon završetka godišnjeg izvještaja za taj period.

Pošta je u Vladinom planu privatizacije nekoliko posljednjih godina.

Raspisivanje tendera po modelu privatno-javnog partnerstva je  najavljivano još za početak  2012. godine, ali do danas se to nije desilo. U pripremi tog posla Pošta je transformisana iz društva ograničene odgovornosti u akcionarsko društvo.