UNDP: Zeleni turizam za Crnu Goru najbolja opcija

Sertifikat dokazuje visok kvalitet i brigu o životnoj sredini, a smanjenje potrošnje vode, energije i otpada, a time i troškova
482 pregleda 0 komentar(a)
Zeleni hotel, Foto: Wordpress
Zeleni hotel, Foto: Wordpress
Ažurirano: 21.11.2017. 17:56h

Međunarodni eko sertifikat, odnosno dokaz da posluju “zeleno”, do sada je dobilo deset turističkih objekata u Crnoj Gori. Time se, uvjereni su u UNDP-u, razvoj turizma u Crnoj Gori, koji se dugo zasnivao isključivo na atraktivnom primorskom području po principu „sunce i more“, polako okreće ka niskokarbonskom ili “zelenom” turizmu.

“Održivi ili 'zeleni' hoteli su sve popularniji i sve je više eko turista. Procjenjuje se da oko tri odsto svjetskih turističkih putovanja spada u neku vrstu zelenog turizma, sa porastom između 10 i 20 odsto godišnje”, kazala je “Vijestima” koordinator u UNDP-u Radica Zeković.

Do sada su eko sertifikat dobili Palata Venezzia, hotel Kalamper, Utjeha apartmani, Hec Residence, Slovenska plaža, M Club hotel, Apartmani kod Slavka, Apartmani Bogdanović, Apartmani Val maslina i Lighthouse. Oni su sertifikate dobili tokom projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma” koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP, a finansira Globalni fond za životnu sredinu. Cilj projekta je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte iz sektora turizma i negativnih uticaja na životnu sredinu kroz transformaciju turističke ponude i jačanje međunarodne pozicije Crne Gore kao zelene destinacije.

Zeković je pojasnila da su prednosti posjedovanja eko sertifikata višestruke. On dokazuje visok kvalitet i brigu o životnoj sredini, a smanjenje potrošnje resursa kao što su voda, energija i količine otpada, dovodi i do smanjenja troškova. Prednosti se, kako je kazala, ogledaju i u opredjeljenju za očuvanje životne sredine, što znači zdrav smještaj, zdrava ishrana i zdravo okruženje za goste i zaposlene.

“Crna Gora ima zavidan broj zelenih, prvenstveno novih, hotela, a da njihovi vlasnici toga i nisu svjesni u punoj mjeri i ne koriste to u marketinške svrhe. Ti hoteli su energetski efikasni, recikliraju otpad, koriste obnovljive izvore energije, manje su štetni za životnu sredinu i pogodni su za zdravstveni turizam pa tako, osim što smanjuju troškove poslovanja, mogu poslovati cijele godine i povećati konkurentnost”, kazala je Zekovićeva.

Ona je rekla da, bez obzira na načelno izraženu svijest o važnosti očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti, vrlo često dolazi do njihovog uništavanja u Crnoj Gori. Kao primjer nekih destinacija koje su postale žrtve sopstvenih prirodnih ljepota, ona je navela mala evropska ostrva kao što su Mikonos u Grčkoj ili Kapri u Italiji, koja su doživela jako veliki pritisak i već premašila svoj tzv. „noseći kapacitet“.

"Putnici nisu više zainteresovani da jednostavno samo posjete odredište, razgledaju i uslikaju kultne znamenitosti. Današnji putnici su u potrazi da uistinu istraže i dožive nove lokacije. Oni žele da se osjećaju da su stekli razumijevanje kulture - a mnogi žele da vide pozitivan uticaj svog boravka iz ekonomske i ekološke perspektive", smatra Zekovićeva.

S druge strane, kako navodi, kod nas još donekle preovladava percepcija da je ekološki odgovorno ponašanje skupo, ne donosi profit, i nije pretjerano korisno.

“Ni sami turistički poslenici nisu dovoljno svjesni činjenice koliko njihov posao i opstanak u turizmu zavise od stanja životne sredine i koliko neodgovornim i neracionalnim ponašanjem prave štetu sami sebi.

Održivi turizam u praksi znači znači zeleni saobraćaj, zeleni smještaj i ravnomjernu raspodjelu turista tokom cijele godine. On podrazumijeva uvođenje i stvarno sprovođenje najviših standarda kod izgradnje turističkih objekata i poslovanja, počevši od energetske efikasnosti preko sistema za pročišćavanje otpadnih voda, maksimalnog smanjenja proizvodnje bilo kakvog otpada, reciklažu itd”, smatra Zekovićeva.

Globalno postoji više od 100 različitih šema eko sertifikacije u turizmu. U našoj zemlji su prisutne tri međunarodne sertifikacione šeme: EU eko-znak, Travelife i Green Globe. EU eko znak, na primjer, ima 29 obaveznih i 61 fakultativni kriterijum. Može je dobiti svako turističko preduzeće, od apartmana i kamping smještaja do hotela sa pet zvjezdica.

Hotel Lighthouse iz H. Novog dobio sertifikat Travelife Gold

Hotel Lighthouse iz Herceg Novog za sada jedini ima ima prestižni sertifikat „Travelife Gold". Sertifikat je hotelu dodijeljen nakon provjere usaglašenosti 163 kriterijuma u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja energijom,... Pored ekoloških standarda ova sertifikacija podrazumijeva i ispunjavanje niza ekonomskih i socijalnih kriterijuma koji se odnose na upravljanje energijom, upravljanje otpadom, ljudska prava sa posebnom pažnjom na zaštitu djece, poštovanje prava zaposlenih, odgovornog odnosa prema dobavljačima i gostima,... Od hotela je traženo da preduzeće upravlja otpadom, dostavi tačne podatke o količine otpada iz hotela koji su odnijeli na deponiju, kao i dio koji je recikliran. U hotelu obavještavaju goste na koji mogu odložiti svoju ambalažu koja će kasnije biti reciklirana, odnosno na koji način mogu uštedjeti energiju za vrijeme boravka, kako na primjer štedjeti vodu, bez umanjenja komfora. Sertifikat pruža šansu da se povežu sa svjetskim tur operatorima kao što su TUI Travel, Thomas Cook, Virgin Holidays, Kuoni, Neckermann, koji zahtijevaju posjedovanje međunardno priznatih sertifikata kao što je Travelife gold. Takođe omogućava bolje pozicioniranje na globalnim mrežama kao što su Booking.com i Expedia.

Bonus video: