Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Dvomjesečna dodatna pomoć od 210.000 eura za mljekarski sektor

U novom agrobudžetu, sva direktna plaćanja za stočarski sektor i za biljnu proizvodnju povećana su od pet do deset odsto

6185 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da obezbijedi dvomjesečnu dodatnu pomoć od 210 hiljada eura za mljekarski sektor

"Ukupna podrška u mljekarskom sektoru, kada su u pitanju direktna plaćanja, iznosi na godišnjem nivou oko 4,3 miliona eura, s obzirom na to da svakog mjeseca izdvajamo po 10 centi po litru mlijeka, čime se mjesečno isplaćuje po 358,33 hiljade eura. Pored toga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbjeđuje dodatne subvencije po grlu u iznosu od 3,9 miliona, što ukupno iznosi 8,2 miliona samo za sektor govedarstva. Usljed poskupljenja stočne hrane Ministarstvo je odlučilo da dodatno podrži proizvođače mlijeka sa još po 2 centa po litru za jun i jul sa ciljem olakšavanja situacije nastale povećanjem cijene stočne hrane do sledeće žetve, kada se očekuje stabilizacija cijena. Fiskalni efekat ove pomoći za dva mjeseca biće 210 hiljada eura i biće obezbijeđen iz agrobudžeta", saopšteno je iz ministarstva.

Osim navedenih plaćanja koja su redovna, poljoprivredni proizvođači koji proizvedu više od 5.000 litara dobijaju dodatno po jedan cent. "Treba napomenuti da ministarstvo uredno mjesečno isplaćuje subvencije proizvođačima po litru proizvedenog mlijeka. Takođe je bitno napomenuti da najveći broj opština dotira još po 2 do 3 centa po litru proizvođačima mlijeka", dodaje se u saopštenju..

U novom agrobudžetu, sva direktna plaćanja za stočarski sektor i za biljnu proizvodnju povećana su od pet do deset odsto što će, kako se nadaju u ministarstvu, dodatno uticati na stimulaciju poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

"Agrobudžet je koncipiran tako da je usmjeren ka poljoprivrednicima i da pored direktnih plaćanja koja su uvećana Ministarstvo izdvaja i dodatna sredstva za poljoprivredne kulture i sve proizvođače koji su pogođeni trenutnom situacijom i da nikada nije bio izdašniji i više orjentisan prema potrebama proizvođača kao sada. Ministarstvo prati situaciju, pomažući svim sektorima da održe i razviju svoju proizvodnju", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas