Penzije čekaju dokumentaciju

Oni kažu da više ne znaju šta da rade i da ih iako su uradili i dostavili sve što je traženo od njih, fondovi i dalje šetaju od vrata do vrata.

11000 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Bivši radnici ucinjske Solane, njih deset, već godinu ne mogu da ostvare pravo na penziju, jer u Fondu rada navodno još nijesu kompletirali dokumentaciju koju povodom toga potražuju od Fonda PIO.

To tvrde predstavnici radnika Alija Asović i Elez Kurtović. Oni kažu da više ne znaju šta da rade i da ih iako su uradili i dostavili sve što je traženo od njih, fondovi i dalje šetaju od vrata do vrata.

“Iz Fonda rada kažu nam da nam ne mogu dati rješenje i uplatiti nedostajuće godine staža, dok im ne stignu neki obrasci iz Fonda PIO. Iz ovog drugog, te su papire, koliko znamo, slali već dva puta. Ne znamo gdje je i zašto zapelo, ali znamo da nas o jadu zabaviše”, kažu bivši radnici za “Vijesti”.

“Vijesti” su početkom marta objavile odgovor Fonda rada u kome se kaže da dio zahtjeva bivših radnika ulcinjske Solane, koji traže povezivanje radnog staža zbog sticanja uslova za penziju, ne može biti prihvaćen, jer se odnose na period nakon pokretanja stečaja u aprilu 2011. godine.

U Fondu su tada priznali i da ne posjeduju kompletnu dokumentaciju da bi pravilno odlučili po svim zahtjevima bivših radnika.

„Prema zakonu o radu i zakonu o Fondu rada, imamo pravo da nam Fond rada uplati nedostajuće godine radnoga staža i da na taj način steknemo uslove za penziju. Iako smo predali svu neophodnu dokumentaciju i uprkos tome što je novi zakon usvojen prije skoro godinu, mi i dalje nemamo riješen problem“, tvrde radnici.

U Fondu rada, u martu saopštili su da se pred tim organom trenutno vodi postupak po zahtjevima 10 bivših zaposlenih radnika, koji su zadržani na radu i nakon otvaranja stečajnog postupka u aprilu 2011. godine.

„Većina zahtjeva odnosi se na povezivanje radnog staža radi ostvarivanja prava na penziju i to za period od 1. januara 2009. pa do 2015. godine, dok se jedan zahtjev odnosi na isplatu neizmirenih zarada“, kazali su tada uz napomenu da Fond ne posjeduje cjelokupnu dokumentaciju potrebnu za pravilno rješenje podnijetih zahtjeva.

Bivši zaposleni tvrde da im ukupna sudski priznata potraživanja, računajući i neisplaćene zarade, prelaze cifru od 1,3 miliona eura.

U Fondu su kazali da će u konkretnom slučaju, na osnovu svih raspoloživih dokaza, a shodno Zakonu o radu, jedan dio zahtjeva biće odbijen jer godine za koje se traži povezivanje radnog staža, nijesu obuhvaćene prijavom potraživanja podnijetoj u toku trajanja stečaja“.

„Možda nekom nije do rada ili mu je do šale, ali za ovo bi neko morao i da odgovara“, kažu bivši radnici.

Bonus video: