Pokrenuta smjena direktora COTEE Rajka Kovačevića, na to mjesto biće izabran Boro Todorović

COTTE se bavi organizovanjem tržišta električne energije i njegovim upravljanjem, kao i otkupom električne energije proizvedene iz takozvanih obnovljivih izvora, kao što su male hidroelektrane, vjetro i solarne elektrane

18504 pregleda 10 komentar(a)
Ranije Vlada smijenila bord direktora zbog sakrivanja sporne dokumentacije: Kovačević, Foto: Luka Zekovic
Ranije Vlada smijenila bord direktora zbog sakrivanja sporne dokumentacije: Kovačević, Foto: Luka Zekovic

Vladina tijela dala su saglasnost za smjenu direktora Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) Rajka Kovačevića, dok će na to mjesto biti izabran Boro Todorović, saznaju “Vijesti”.

COTTE se bavi organizovanjem tržišta električne energije i njegovim upravljanjem, kao i otkupom električne energije proizvedene iz takozvanih obnovljivih izvora, kao što su male hidroelektrane, vjetro i solarne elektrane.

Kovačević je nekadašnji poslanik i portparol DPS-a, koji je od kraja 2018. direktor COTTE i još mu traje mandat.

Bio je i šef kabineta predsjednika Vlade Igora Lukšića 2012. godine. O njegovoj smjeni odlučuje novi Odbor direktora kojeg je Vlada imenovala krajem maja.

Todorović je prema informacijama “Vijesti” diplomirani pravnik i funkcioner Pokreta za promjene, a član je i odbora direktora Aerodroma Crne Gore.

Radio je u Srednjoj pomorskoj školi u Baru kao profesor, a potom na više dužnosti u Poreskoj upravi - Direkciji javnih prihoda u Baru, gdje je jedno vrijeme bio i v.d. direktora. Todorović je potom bio angažovan u sopstvenoj privatnoj firmi u Baru, te u kompaniji “Futura plus” kao direktor.

Vlada je krajem maja ove godine smijenila odbor direktora COTEE, u kojem su bili predsjednica Maja Pavićević, Milica Raičević i Sabina Tuzović Metđonaj, jer su odbijali da resornom Ministarstvu kapitalnih investicija dostave više puta tražene podatke o poslovanju i zapošljavanju i kopije dokumentacije.

Ministarstvo je tražilo dokumentaciju zbog sumnji u partijsko zapošljavanje, sporni zakup poslovnih prostora u elitnom dijelu Podgorice, privilegovani polažaj firme Uniprom i moguće nedomaćinsko poslovanje u 2019. i 2020. godini.

U novi upravni odbor tada su izabrani Branislav Dačević, Aleksandar Đurišić i Dragana Vujović.

U predlogu za razrješenje odbora direktora navedeno je da Ministarstvo dokumentaciju od odbora direktora i izvršnog direktora Kovačevića traži od početka marta, a da su dobili samo mali i nepotpuni dio traženog.

Bivša uprava nije dostavila ni sve ugovore o radu zaposlenih u ovoj državnoj kompaniji, kao ni anekse tih ugovora.

Rukovodioci ovog preduzeća Ministarstvu nijesu dostavili kopije posljednje fakture niti dokaz kada je posljednji put naplaćen dio dvogodišnjeg duga firme Uniprom, registrovanog trgovca električnom energijom, za kojeg sumnjaju da u kontinuitetu ne plaća blagovremeno svoje obaveze.

Ministarstvo, kako je navedeno, nije moglo dobiti pisani odgovor o tome da li je Uniprom dostavio propisano sredstvo obezbjeđenja za ova plaćanja, što je bila zakonska obaveza, niti im je iz COTEE odgovoreno zbog čega već nekoliko godina tolerišu dug ove firme “koji se konstantno mjeri sa šest cifara”.

Bonus video: