za poljoprivredu Opština Pljevlja će izdvojiti skoro 318.0000 eura

Većina mlijeka ostaje u domaćinstvima

Opština Pljevlja će i ove godine stočarima za svaki litar isporučen registrovanim mljekarama isplaćivati po tri centa, iako je bilo zahtjeva da se za te namjene izdvoji makar pet centi po litru

8582 pregleda 3 komentar(a)
Migracije veliki problem: Selo Bobovo u Pljevljima, Foto: Goran Malidzan
Migracije veliki problem: Selo Bobovo u Pljevljima, Foto: Goran Malidzan

Za podsticanje i razvoj poljoprivrede u ovoj godini, Opština Pljevlja izdvojiće skoro 318.0000 eura, a najviše novca - 76.000 eura biće dato za subvencije za mlijeko.

Opština će i ove godine stočarima za svaki litar isporučen registrovanim mljekarama isplaćivati po tri centa, iako je bilo zahtjeva da se za te namjene izdvoji makar pet centi po litru.

“Od ukupne proizvodnje većina neprerađenog mlijeka ostaje u domaćinstvima i to mlijeko prerađuju u mliječne proizvode, sir i kajmak, ili koriste za vlastitu potrošnju. Ti proizvodi pojavljuju se na organizovanom tržištu u veoma ograničenom obimu. S druge strane, potražnja za komercijalnim mliječnim proizvodima je sve veća, posebno u turističkim područjima. Mala proizvodnja mlijeka po grlu i sve veći zahtjevi u pogledu kvaliteta mlijeka, smanjuju interes proizvođača za prodaju mljekarama. I pored periodičnih viškova sirovog mlijeka na tržištu, podizanje konkurentnosti mljekarskog sektora kroz direktnu podršku proizvođačima, može znatno ubrzati razvoj tržišne proizvodnje mlijeka i njeno prilagođavanje standardima EU”, navodi se u programu mjera agrarne politike za ovu godinu.

Za nabavku opreme za preradu, čuvanje i pakovanje proizvoda u voćarstvu podrška iznosi do 50 odsto vrijednosti investicije. Poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu podršku do 1.500 eura u toku godine. Oko 21.000 eura Opština je opredijelila sa subvencije za proizvodnju jagodastog voća

Oko 60.000 eura Opštine će izdvojiti za unapređenje stočarstva, odnosno uzgoj priplodnih junica i tov junadi.

Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu imaju poljoprivredna gazdinstva koja uzgajaju priplodne junice na svom gazdinstvu i na taj način čuvaju potomstvo u rasi. Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu, imaju poljoprivredna gazdinstva koja prijave tov junadi, bikova i volova.

Sa 25.000 eura Opština će pomoći proizvodnju kontinentalnog voća.

Podrška iznosi do 50 odsto vrijednosti investicije. Podrška za nabavku prskalice i opreme iznosi do 50 odsto, kopačice do 40 i trimera do 30 odsto vrijednosti investicije. Za nabavku đubriva iz prethodne i tekuće godine, a maksimalno 600 kilograma po hektaru do 50 odsto vrijednosti investicije, a nabavku opreme za preradu, čuvanje i pakovanje proizvoda u voćarstvu podrška iznosi do 50 odsto vrijednosti investicije. Maksimalni iznos podrške je 900 eura po investiciji. Poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 1.500 u toku godine.

Oko 21.000 eura Opština je opredijelila sa subvencije za proizvodnju jagodastog voća.

Za postojeće zasade jagodastog voća i podizanje novih dobiće direktnu pomoć od 600 eura za minimalnu površinu od 0,10 hektara, a Opština će podržati i nabavku opreme za zasade, đubrivo, sitne mehanizacije, opreme i priključaka neophodnih za održavanje zasada.

Mala proizvodnja mlijeka po grlu i sve veći zahtjevi u pogledu kvaliteta mlijeka, smanjuju interes proizvođača za prodaju mljekarama. I pored periodičnih viškova sirovog mlijeka na tržištu, podizanje konkurentnosti mljekarskog sektora kroz direktnu podršku proizvođačima, može znatno ubrzati razvoj tržišne proizvodnje mlijeka i njeno prilagođavanje standardima EU

“Sela na području opštine Pljevlja su suočena sa velikim problemom migracije lokalnog stanovništva prema gradovima, a posebno je izražena tendencija iseljavanja mladih. Mali broj poljoprivrednih proizvođača se nalazi u sistemu poljoprivrednog osiguranja, u skladu sa Zakonom o penzijskom i zdravstvenom osiguranju. U većini naselja ruralnog područja intenzivni su migracioni tokovi ka Pljevljima i centrima susjednih opština. Jedna od mjera u strateškim razvojnim dokumentima Opštine Pljevlja je i poboljšanje kvaliteta života i širenja ekonomskih aktivnosti na ruralnom području, kroz uvođenje stimulativnih mjera za žitelje ovih područja”, navodi se u obrazloženju mjera.

Bračne parove na selu pomažu sa po 400 eura

Opština će subvencionirati poljoprivrednike koji se odluče da proizvode povrće, cvijeće, ljekobilje i šampinjone, proizvodnju organske hrane, kao i nabavku opreme, priključaka i sitne mehanizacije, plastenika i sistema za navodnjavanje.

Predviđena je i podrška za 20 mladih pčelara početnika za nabavku po tri roja, za koje će u potpunosti Opština snositi trošak.

Opština će sa 50 odsto subvencionirati i osiguranje registrovanih poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Za ovu namjenu Opština će izdvojiti devet hiljada eura.

U cilju zaustavljanja depopulacije na ruralnom području, lokalna uprava će sa po 400 eura pomoći mlade bračne parove, poljoprivredne osiguranike na selu koji su zaključili brak ili su dobili prinovu.

Da Opština ne očekuje veliki broj sklopljenih brakova i prinova na selu pokazuje podatak da je za ove namjene u ovogodišnjem budžetu planirala svega 800 eura.

Sa 25.000 eura Opština će pomoći proizvodnju kontinentalnog voća. Podrška iznosi do 50 odsto vrijednosti investicije. Nabavku đubriva iz prethodne i tekuće godine, a maksimalno 600 kilograma po hektaru do 50 odsto vrijednosti investicije.

Preporučujemo za Vas