GLASANJE se zatvara u PONOĆ

Da li advokati prekidaju štrajk biće poznato do četvrtka

Štrajk advokata zbog uvođenja elektronske fiskalizacije računa traje od 24. maja, zbog čega je odloženo na hiljade ročišta u sudovima i otežan rad tužilaštva jer se osumnjičenima za najteža krivična djela ne može odrediti pritvor bez prisustva advokata

16369 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Advokati do večeras u ponoć još mogu glasati o tome da li su saglasni da Advokatska komora zaključi Sporazum sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja kojim bi suspendovali odluku o štrajku do postizanja obostrano prihvatljivih rješenja o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu roba i usluga.

Kako je moguće da advokati glasačke listiće, koje su ranije dobili, pošalju poštom Advokatskoj komori, rezultati glasanja, kako je saopšteno "Vijestima", biće poznati tek u srijedu ili vjerovatnije u četvrtak.

Ukoliko većina advokata glasa za ovaj predlog sporazuma, to bi značilo prekid štrajka i formiranje radne grupe koja bi do kraja septembra trebalo da analizira postojeći zakon i da konačni predlog.

Upravni odbor Advokatske komore je 25. juna jednoglasno odlučio da o sporazumu glasaju svi advokati od 1. do 5. jula. U obrazloženju je navedeno da Ministarstvo finansija nije uvažilo korekcije Advokatske komore, ali "cijeneći da daljih izmjena u tekstu Sporazuma neće doći, Upravni odbor Advokatske komore je jednoglasno odlučio da se postojeći tekst sporazuma da na izjašnjenje svim advokatima".

Štrajk advokata zbog uvođenja elektronske fiskalizacije računa traje od 24. maja, zbog čega je odloženo na hiljade ročišta u sudovima i otežan rad tužilaštva jer se osumnjičenima za najteža krivična djela ne može odrediti pritvor bez prisustva advokata.

Advokatska komora je tvrdila da su odredbe zakone ne prihvatljive za njih jer oni ne pružaju komercijalne usluge već pravnu pomoć, kao i da bi poreske vlasti imale uvid u njihove ugovore što bi narušilo odnos advokata i klijenta.

Iz Ministarstva su ranije tvrdili da je Zakon prihvatljiv i za advokatsku djelatnost, dok su osporavali postojanje sporazuma koji se sada navodi u doopisima Advokatske komore nakon sastanka od 9. juna. Ministarstvo sada prihvata da se primjena odloži dok zajednička radna grupa ponovo ne analizira zakon i njegovu primjenu na ovu profesiju.