"politički ciljevi iznad vladavine prava"

Američki investitor optužuje vlast u Budvi za preuzimanje luke

Opštinski i čelnici Morskog dobra svoj potez opisuju kao "oslobođenje luke", dok zakupci njihov potez ocjenjuju kao "pravno nasilje i srozavanja reputacije luke Budva i čitave Crne Gore"

21129 pregleda 143 reakcija 31 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Državni organi Crne Gore grubo gaze ugovore sa stranim investitorima i svoje političke ciljeve stavljaju iznad vladavine prava, tvrde u kompaniji Stratex Grupa, koja je od 2014. zakupac luke Budva.

Njihova reakcija je uslijedila nakon što su Javno preduzeće Morsko dobro, koje gazduje crnogorskom obalom, i Opština Budva potpisali 5. jula sporazum kojim se gradska luka vraća Opštini na korišćenje.

Opštinski i čelnici Morskog dobra svoj potez opisuju kao "oslobođenje luke", dok zakupci njihov potez ocjenjuju kao "pravno nasilje i srozavanja reputacije luke Budva i čitave Crne Gore".

Ko je i zašto potpisao sporazum o vraćanju luke Opštini?

Sporazum o vraćanju luke Opštini su potpisali direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva Marko Carević, članovi vladajućeg Demokratskog fronta, koji predvodi vlast na lokalnom i nacionalnom nivou nakon što su na avgustovskim izborima osvojili većinu zajedno sa Demokratama i građanskim pokretom URA.

Po ocjeni Mikijelja, sporazumom je Luka vraćena građanima, kojima je, kako je kazao, oduzeta 2002. godine, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, kada je po prvi put data u zakup “navodnom stranom investitoru iza koga su stajali domaći biznismeni bliski tadašnjem režimu".

On je dodao da se od tada građanima i turistima zabranjuje pristup cijeloj luci, lokalnim ribarima da iznose ulov na obalu, te da se zaključavaju kapije marine iako je riječ o javnom dobru koje bi trebalo biti dostupno svima.

“Svim građanima Budve i Crne Gore čestitam slobodnu luku Budva!”, kazao je Mikijelj nakon potpisivanja sporazuma o vraćanju luke Opštini.

Šta odgovaraju iz Stratex Grupe?

Iz Stratex Grupe kažu, međutim, da njihovi ugovori o zakupu sa Morskim dobrom nisu raskinuti i da važe do 2027.godine.

“Bilo je pošteno da kažu da zbog nekih političkih ili drugih ciljeva žele da raskinu ugovore, ali je sporno da to sprovode kroz ovakvo pravno nasilje i srozavanja reputacije i luke Budva i čitave Crne Gore”, naveli su iz te kompanije.

Dodaju da niko od opštinskih ili čelnika Morskog dobra nije sa njima komunicirao o bilo kom pitanju vezanom za luku Budva, da ne postoji ni jedan zakonski ili ugovorni razlog za raskid ugovora, te da se eventualni razlozi za to moraju dokazati isključivo pred sudom.

Vlada podržava vlast u Budvi

Budvanska vlast za svoju odluku ima podršku Vlade, što je potvrđeno 19. maja na sastanku opštinskih i čelnika Morskog dobra sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Nakon toga je 3.juna Vlada na Abazovićev predlog stavila van snage zaključak iz aprila 2017. godine, usvojen od strane prethodne Vlade predvođene Demokratskom partijom socijalista, kojom je firmi Dukley Marina (zakupcu luke, koja posluje u okviru Stratex Grupe) omogućeno da nastavi da koristi luku Budva do raspisivanja koncesije.

“Zakupac nije ispunio svoje ugovorne obaveze i ulaganja predviđena investicionim programom, nije blagovremeno polatio zakupninu, a koristio je luku Budva i ubirao prihode”, navodi se u Abazovićevom predlogu.

Nako što je Vlada predlog usvojila, na Tviteru Građanskog pokreta URA, partije čiji je Abazović predsjednik, je objavljeno:

“Vratili smo luku Budva građanima, rečeno-učinjeno! Vlada je stavila van snage Zaključak od 10. aprila 2017. godine čime su se svorili uslovi da se luka Budva vrati građanima. Ispravljamo nepravde i nastavljamo da budemo u službi građana. Može Crna Gora!”.

Reakcija zakupca

Iz Stratex grupe su takav potez Vlade ocijenili kao nepromišljen i bez pravnog uticaja na zakup.

Demantovali su tvrdnje da je Dukley Marina na bilo koji način imala loš odnos prema korisnicima komunalnih vezova, ocijenivši da se Morsko dobro i Vlada “koriste neistinitim podacima, postupaju nesavjesno i zlonamjerno prema stranim investitorima”.

U dopisu koji je ta kompanija uputila potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću krajem maja, naveli su da je i on “iznio netačne i tendenciozne tvrdnje” da Dukley Marina koristi luku mimo zakonske procedure i ispod realne vrijednosti.

“Nadamo se da ovo ne znači da ste se i Vi lično pridružili kampanji kojom nekoliko lokalnih političara pokušavaju da uz nasilne i populističke metode, protivno vladavini zakona predaju upravljanje lukom Budva njihovim favoritima iz regiona”, piše u obraćanju Abazoviću.