Ugrožen sektor mliječne proizvodnje

Na sastanku je ocijenjeno da je sektor mliječne proizvodnje ugrožen, tim prije što je došlo do povećanja cijene goriva i stočne hrane, što se subvencije obračunavaju po litru otkupljenog mlijeka a ne po obrađenoj površini, kao i da je potrebno raditi na pronalaženju održivog rješenja kako bi se podržao sektor stočarstva i proizvodnje mlijeka

7675 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Sektor mliječne proizvodnje je ugrožen, zbog čega treba raditi na pronalaženju održivog rješenja kako bi se podržao sektor stočarstva i proizvodnje mlijeka, ocijenili su članovi skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i predstavnici Unije stočara sjevera.

Zamjenik predsjednika Odbora, Genci Nimanbegu i član Odbora Predrag Sekulić, sastali su se danas sa predstavnikom Unije stočara sjevera Crne Gore, Vučkom Pešićem, poljoprivrednikom Budimirom Mugošom i vlasnikom farme krava Milanom Ikovićem.

Na sastanku je saopšteno da je izdvajanje iz budžeta za subvencije u poljoprivredi izuzetno nisko i da će dugoročno izazvati nesagledive posljedice.

"Raniji predlog da se stočarima isplati po dva centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za jun i jul, po njihovom mišljenju, neće riješiti nagomilane probleme u ovoj oblasti i kao minimum za subvencije predlažu povećanje za pet centi po litru otkupljenog mlijeka, jer su već na granici rentabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da je sektor mliječne proizvodnje ugrožen, tim prije što je došlo do povećanja cijene goriva i stočne hrane, što se subvencije obračunavaju po litru otkupljenog mlijeka a ne po obrađenoj površini, kao i da je potrebno raditi na pronalaženju održivog rješenja kako bi se podržao sektor stočarstva i proizvodnje mlijeka.

Sastanak je održan kao pripremna aktivnost u vezi sa inicijativom zamjenika predsjednika Odbora za održavanje konsultativnog saslušanja ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, Aleksandra Stijovića, koja se odnosi na zahtjeve proizvođača mlijeka.