Kolašin: Produžen rok Podsticajnih mjera za poljoprivredu

Pravo da konkurišu za podršku imaju poljoprivredna gazdinstva sa najmanje jednom muznom kravom, odnosno, deset priplodnih koza ili ovaca ili najmanje pola hektara pod ratarskim, voćarskim, povrtarskim kulturama

2321 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Opština Kolašin produžila je rok za podnošnje zatjeva za dodjelu podrške iz dijela Podsticajnih mjera za poljoprivredu, koji se odnosi na nabavku motokultivatora i motokosačica, kao i za unaprjeđenje pčelarstva.

Novi rok za podnošnje zahtjeva je 15. avgust.

Kako su obrazložili iz Sekreterijata za finansije, imovinu i ekonomski razvoj, razlog produženja roka je veliko interesovanje, ali i kašnjenje državnog Agrobudžeta.

Od 80.000 eura, koliko je kolašinska lokalna uprava, ove godine, namijenila za podršku poljoprivredi, najviše, ukpno 20.000, biće opredijeljeno za nabavku motokultivatora i motokosačica sa priključcima.

Razlog za to je, kako su obrazložili u Programu pdosticajnih mjera, neznatno korišćenje mehanizacije na području te opštine. Pravo da konkurišu za tu vrstu podrške imaju poljoprivredna gazdinstva sa najmanje jednom muznom kravom, odnosno, deset priplodnih koza ili ovaca ili najmanje pola hektara pod ratarskim, voćarskim, povrtarskim kulturama.

Pored toga, podsticajne mjere odnosile su se i na podršku za za adaptaciju objekata na poljoprivrednim gazdinstvima, pomoć onima koji počinju da se bave poljoprivredom. Takođe, i za nabavku ili obnovu opremu za čuvanje mlijeka i mužu.

Opština će podržati nabavku fotovoltažnih sistema i agregata na katunima, proizvodnju krompira i žita... Sredstava iz fonda namijenjenog podsticaju poljoprivrede biće opredijeljen i za upravljanje rizicima u poljoprivredi, kupovinu voćarskog sadnog materijala, nabavku plastenika, podršku pčelarima, lovačkim društvima...

Bonus video: