Potpisan Memorandum u cilju zaštite prava sezonskih i migrantskih radnika

Inicijativa za potpisivanjem Memoranduma potekla je iz Konfederacije slobodnih sindikata Sjeverne Makedonije, podstaknuta velikim odlivom radne snage iz te države, posebno sezonskih radnika koji odlaze na rad u Crnu Goru i Hrvatsku, pretežno u sektoru turizma i ugostiteljstva

1466 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Unija slobodnih sindikata (USSCG) potpisala je sa sjevernomakedonskim i hrvatskim sindikalnim centralama Memorandum o razumijevanju u trilateralnoj prekograničnoj saradnji s ciljem zaštite i unapređenja prava sezonskih i migrantskih radnika u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj.

Memorandum su pored USSCG, potpisali Konfederacija slobodnih sindikata Sjeverne Makedonije (KSS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

"Potpisivanje Memoranduma nastavak je i konkretizacija dugogodišnje saradnje sindikata na regionalnom i međunarodnom nivou, prije svega u okvirima Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost, među čijim su osnivačima i ove tri nacionalne sindikalne centrale”, navodi se u saopštenju.

Inicijativa za potpisivanjem Memoranduma potekla je iz Konfederacije slobodnih sindikata Sjeverne Makedonije, podstaknuta velikim odlivom radne snage iz te države, posebno sezonskih radnika koji odlaze na rad u Crnu Goru i Hrvatsku, pretežno u sektoru turizma i ugostiteljstva.

“Potrebe zaštite prava migrantskih i sezonskih radnika, ali i sprečavanja dampinga radnih i socijalnih prava domicilnih radnika, svjesni su i u USSCG i SSSH koji, i inače u svom sindikalnom djelovanju, štite interese i stranih radnika, kao i domaćih radnika upućenih na rad u inostranstvo i domaćih sezonskih radnika”, rekli su iz USSCG.

Potpisivanjem Memoranduma sindikati potpisnici dodatno se obavezuju na unapređenje i zaštitu prava migranata i sezonskih radnika.

“Memorandum o saradnji namijenjen je podsticanju saradnje među sindikatima i olakšavanju odnosa i zajedničkog djelovanja u vezi sa pravima radnika, a posebno olakšavanju zajedničkih aktivnosti na zaštiti radnih prava radnika migranata i sezonskih radnika i unapređenju dostojanstvenih uslova rada, te borbe protiv socijalnog dampinga”, rekli su iz Unije.

Sindikati će posebne napore uložiti u organizovanje i učlanjivanje sezonskih i migrantskih radnika kako bi im mogli pružiti adekvatnu zaštitu prava, uključujući informisanje o pravima i ostalim informacijama relevantnima za rad i boravak za vrijeme sezonskog/migrantskog rada u nekoj od tri države, pružanjem besplatne pravne pomoći u zaštiti radnih prava koja uključuje pravno savjetovanje i sudsku zaštitu, posredovanjem kod poslodavaca o svim pitanjima važnim za njihov radno-pravni i socijalni status, posredovanjem kod nadležnih institucija kao i uspostavljanjem kontakata s matičnim sindikatom.

Bonus video: