Privatnih poslovnih aviona više nego i rekordne 2019. godine

Ukrajinci su najveće i najprijatnije iznenađenje sezone 2021. kada je u pitanju promet na tivatskom aerodromu jer čak pet njihovih kompanija svakodnevno obavlja letove s ovog aerpodroma za više gradova u toj istočnoevropskoj državi

11949 pregleda 1 komentar(a)
Detalj s tivatskog aerodroma, Foto: Siniša Luković
Detalj s tivatskog aerodroma, Foto: Siniša Luković

Tokom prošlog vikenda na pistu aerodroma Tivat zabilježeno je ukupno 78 aviona, od čega su 53 bila veliki komercijalni putnički vazduhoplovi u redovnom i čarter saobraćaju.

Ukupno je u komercijalnom saobraćaju kroz terminalnu zgradu tivatske vazdušne luke u subotu i nedjelju prošlo 14.048 putnika, od čega ih je u Crnu Goru doputovalo 7.479, a preko Tivta otputovalo 6.569 putnika.

Računajući i putnike koji su prispjeli ili otputovali avionima tzv. generalne avijacije (mali poslovni ili privatni vazduhoplovi) ukupan promet na aerodromu Tivat proteklog vikenda iznosio je 14.209 putnika.

Putnici, odnosno turisti redovnim i čarter linijama ovdje trenutno dolaze iz Srbije, Ukrajine, Moldavije, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Poljske, Litvanije, Švajcarske, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Bosne i Hercegovine, Slovenije...

Da se špic sezone u tivatskoj vazdušnoj luci zahuktao, pokazuje i podatak da sve veći broj aviokompanija uvodi letove, a odnedavno na tom spisku je i nekoliko značajnijih prevoznika s područja zapadne Evrope: njemačka nacionalna aviokompanija Lufthansa, britanski loukoster Easy Jet, francuski niskobudžetni prevoznik Transavia France, njemački loukoster Eurowings i nacionalna aviokompanija triju skandinavskih država SAS, luksemburški nacionalni avioprevoznik Luxair, kao i poljska nacionalna aviokompanija LOT.

Za Tivat redovno leti i hibridni avioprevoznik FlyDubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, litvanski AvionExpress, kao i moldavski loukoster FlyOne.

Osnovu redovnog saobraća na tivatskom aerodromu, međutim, predstavljaju letovi srpske, odnosno crnogorske nacionalne aviokompanije Air Serbia i Air Montenegro koje svakodnevno zajedno imaju i po desetak letova za Beograd, dok Air Serbia uz to iz Tivta redovno leti i za Niš. Air Montenegro tivatski aerodrom redovno povezuje dva puta nedjeljno i s Banjalukom, odnosno Ljubljanom, a uskoro će ta kompanija početi da redovno iz Tivta leti i za Istanbul.

Među kompanijama koje su minulog vikenda obavile čarter letove za Tivat su izraelski Israir, te ukrajinske SkyUp, Jonika, Bees Airlines, Ukraine International Airlines i Windrose.

Upravo su Ukrajinci najveće i najprijatnije iznenađenje sezone 2021. kada je u pitanju promet na tivatskom aerodromu jer čak pet njihovih kompanija svakodnevno obavlja letove s ovog aerpodroma za više gradova u toj istočnoevropskoj državi: Kijev, Harkov, Odesu, Ljvov, Zaporožje i Dnjipro. Posebno brojni su letovi kompanije SkyUp koja je ove sezone, uz Air Serbiu i Air Montenegro, najveći poslovni partner tivatskog aerodroma.

Ukrajinci su djelimično nadoknadili gubitak za tivatski aerodrom do sada najvažnijeg - ruskog tržišta čije je, iz političkih razloga, ove godine zatvoreno za direktne letove s Crnom Gorom. Osim ruskih prevoznika, Aerodrom Tivat je ove godine takođe zbog politike i sankcija EU prema režimu u Minsku, izgubio i veliki broj planiranih letova bjeloruske nacionalne aviokompanije Belavia.

Sve to, uz manji obim saobraćaja nego ranije i sa zapadnih tržišta, rezultira činjenicom da je aerodrom u Tivtu ove godine, uprkos solidnom obimu saobraćaja, ipak još dosta daleko od rezultata koje je ostvarivao u ovom dijelu sezone rekordne 2019. godine. Tako je ukupan promet tokom prošlog vikenda, bio za oko trećinu manji nego u uporednom vikendu sezone 2019. jer je prije dvije godine tokom tog vikenda opsluženo ukupno 21.449, a ove godine 14.209 putnika.

Pri tome je broj dolazećih putnika sada na nivou od 75% u odnosu na broj doputovalih putnika uporedivog vikenda 2019. godine. U isto vrijeme 2019. godine - odgovarajućeg vikenda, na pistu tivatskog aerodroma sletjelo je ukupno 98, a sada 78 aviona.

Iz menadžmenta kompanije Aerodromi Crne Gore su „Vijestima“ kazali da su ove sezone, kada je tivatski aerodrom u pitanju, najprometnija tržišta Srbija i Ukrajina.

„Za ovu ljetnju sezonu, počevši od 31. marta, najprometnije destinacije su Beograd iz kojeg u Tivat zaključno s 11. julom imamo 45.626 dolazećih putnika i Kijev iz koga smo na aerodromu Tivat do sada imali 26.000 dolazećih putnika“, rekla je „Viejstima“ portparolka ACG Marina Miketić-Nikolić.

Ono što posebno karakteriše dosadašnji tok špica sezone na tivatskom aerodromu je značajan porast prometa u segmentu tzv. generalne avijacije. Od početka ljetnje IATA sezone 31. marta do zaključno sa 11. julom ove godine, u tivatskoj vazdušnoj luci prihvatili su i opslužili ukupno 712 vazduhoplova iz tog segmenta u koji spadaju poslovni i privatni mali avioni, kao i helikopteri. To je za čak 37,7 odsto više nego u uporednom periodu rekordne, 2019, a za skoro pola u odnosu na sezonu 2019. porastao je i broj putnika koji stižu ili odlaze iz Tivta generalnom avijacijom. Njih je od kraja marta do 1. jula ove godine bilo ukupno 3.688, dok je generalna avijacija na aerodromu Tivat u uporednom periodu 2019. imala skor od ukupno 2.416 putnika.

„Ove godine je u segmentu generalne avijacije na aerodromu Tivat primjetan i osjetan porast broja vazduhoplova veće tonaže, od kojih se neki gabaritima i težinom približavaju ili čak prevazilaze i neke od najmanjih komercijalnih putničkih aviona na redovnim ili čarter linijama”, kazali su „Vijestima“ u ACG.

Bonus video: