Kotor: Tržišna inspekcija oduzela od prodavaca krivotvorenu robu

"Zbog utvrđenih nepravilnosti preduzeta je mjera oduzimanja robe u ukupnoj vrijednosti od 3.964 eura, a za učinjene prekršaje na osnovu Zakona o žigu, podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i izdati su prekršajni nalozi"

17119 pregleda 171 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Uprava za inspekcijske poslove
Foto: Uprava za inspekcijske poslove

Tržišna inspekcija kaznila je u Kotoru prodavce krivotvorene robe, zbog povrede žiga - brenda "Gucci" i "Nike" i oduzela robu u vrijednosti preko 3.000 eura, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Prodavci su kažnjeni sa 2.000 eura i podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnih postupaka.

"Tržišna inspekcija je u pojačanom nadzoru, u saradnji sa Upravom policije, u kontrolama primjene propisa koji regulišu zaštitu prava intelektualne svojine, a u skladu sa Zakonom o žigu, vršila kontrole kod privrednih subjekata na području Opštine Kotor", kazali su.

Kontrolama su obahvaćeni privredni subjekti koji se bave prometom tekstila i galanterije, kao i drugih roba čijim prometom se mogu povrijediti prava intelektualne svojine.

"Kod dva subjekta nadzora utvrđene su nepravilnosti u dijelu povrede žiga robne marke "Nike“ i "Gucci“. Zbog utvrđenih nepravilnosti preduzeta je mjera oduzimanja robe u ukupnoj vrijednosti od 3.964 eura, a za učinjene prekršaje na osnovu Zakona o žigu, podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i izdati su prekršajni nalozi u iznosu od 2.000 eura", kazali su iz UIP.

Kako navode, zastupnici nosioca prava žiga ovih robnih marki biće obaviješteni kako bi pokrenuli postupak kod nadležnog suda.

"Tržišna inspekcija će, pored ostalih oblasti nadzora, i u narednom periodu nastaviti sa ovom vrstom kontrola, kako bi se obezbijedio veći stepen zaštite prava intelektualne svojine u našoj zemlji", zaključili su.

Bonus video: