Potpisan ugovor o kotaciji

Akcije Lovćen banke uvrštene na regulisano tržište Montenegroberze

Trgovanje akcijama Lovćen banke, koja na bankarskom tržištu Crne Gore djeluje već sedam godina, na regulisanom tržištu Montenegroberze počinje u ponedjeljak

3679 pregleda 1 komentar(a)

Predstavnici Montenegroberze i Lovćen banke potpisali su danas ugovor o kotaciji, kojim su akcije te finansijske institucije uvrštene na regulisano tržište.

Ugovor o kotaciji potpisali su izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić i glavni izvršni direktor Lovćen banke, Vinko Nikić.

Akcije banke sa MTP ME tržišta, na kojem su se do sada kotirale, prelaze na napredniji segment, odnosno regulisano berzansko tržište. Trgovanje akcijama Lovćen banke, koja na bankarskom tržištu Crne Gore djeluje već sedam godina, na regulisanom tržištu Montenegroberze počinje u ponedjeljak.

Vučinić je kazala da je svakom direktoru berze zadovoljstvo kada uvrštava kvalitetne kompanije i kada ih uvodi na naprednije berzanske liste.

“Na taj način osnažujemo tržište kapitala, a s druge strane banka pokazuje odgovornost, korporativnu kulturu i da je sprmena i zrela da prati stroge kriterijume i parametre koje postavlja tržište kapitala”, rekla je Vučinić.

Ona je saopštila da se nada da će Lovćen banka koristiti medij Montenegroberze, publikovati sve informacije i na taj način biti bliža investicionoj javnosti i klijentima.

“Raduje činjenica da dišete s tržištem i prepoznajete ga i da želite i da ste spremni da budete dio najboljih, a tu vam je i mjesto”, poručila je Vučinić.

Ona je podsjetila da se Lovćen banka pridružila crnogorskim bankama koje se već nalaze na regulisanom tržištu.

“Regulisano tržište je njihova zakonska obaveza, zato što su kompanije od javnog interesa i gro crnogorskih banaka se nalaze na toj listi”, rekla je Vučinić.

Ona je objasnila da je put Lovćen banke bio malo specifičan u odnosu na druge banke, pa su se oni silom prilika našli na MTP ME tržištu, među kompanijama koje su u stečaju, gdje im, kako je dodala, nije mjesto.

"Emitent je prepoznao i inicirao da se nađe u društvu svih ostalih crnogoskih banaka”, rekla je Vučinić.

U okviru regulisanog tržišta postoje liste, a Lovćen banka, kako je kazala, ispunjava uslove da bude na najprestižnijoj listi.

Vučinić je podsjetila da je novi Zakon o privrednim društvima nametnuo obavezu svima da rade po standardima Evropske unije (EU), doprinio korporativnoj kulturi i učinio da se emitenti sa lakoćom obraćaju berzi i publikuju izvještaje.

Nikić je rekao da je čast i privilegija kotirati se na berzi i biti zajedno sa najboljima.

“Očekujem da ćemo samim ovim činom ulaska na tržište podići na neki način i opšti nivo transparentnosti Lovćen banke na zadovoljstvo akcionara, menadžmenta, svih radnika i klijenata i samim tim dodati jednu nnovu vrijednst banci”, kazao je Nikić.

Lovćen banka, kako je rekao, ima strateške partnere, prije svega njemački investiciono-razvojni fond DEG i veoma značajan broj domaćih akcionara.

“U međuvremenu, našu akcionarsku strukturu je upotpunio i belgijski Incofin, tako da je to na neki način i prepoznatljivost Lovćen banke – potpuna transparentnost i informisanost”, dodao je Nikić.

On je naveo da Lovćen banka, iako od samog početka ima strateškog partnera, ostaje otvorena za sve potencijalne strateške partnere.

“Ulazak na berzu i sama kotizacija, gdje ste na mjestu sa onim najprestižnijima, daje nam priliku i šansu koju će Lovćen banka iskoristiti”, saopštio je Nikić.

On je rekao da očekuju da će Lovćen banka u budućnosti pronaći strateškog partnera, možda još jačeg, koji će jednoga dana biti možda i vlasnik većinskog paketa.

“Ulazak na berzu je samo podloga za bolje stvari koje će se desiti u budućnosti, ali prvenstveno nam je u interesu da podignemo nivo korporativne kulture, gdje pružate potpunu transparentnost, kvalitetno izvještavanje i ulivate povjerenje za sve činioce na tržištu”, kazao je Nikić.

Regulisano tržište Montenegroberze čine segmenti berzansko tržište i slobodno tržište.

Trgovanje hartijama koje su raspoređene na slobodno tržište obavlja se po kontinuiranoj metodi trgovanja, što znači da dnevne oscilacije cijena hartija se kreću u rasponu od +/- 20 odsto.

Kotiranje na regulisanom tržištu znači da kompanija ispunjava stroge kriterijume koji su postavljni Pravilima Montenegroberze, tako da je ovaj segment predviđen za uspješne kompanije, koje su prepoznate do poslovnim rezultatima, razvijaju korporativnu kulturu i imaju visok stepen transparentnosti, te poštovanje prema investicionoj javnosti i postojećim i budućim akcionarima.