iz NPCG kažu da ih očekuje uspješna turistička sezona

Jočić: Država nas sputava, usporava nas birokratija i čekanje odgovora od nadležnih

"Još čekamo da bude usvojen Plan privremenih objekata za NP, a turistička sezona je u jeku. Odluka o naknadama za korišćenje dobara NP takođe čeka u fioci resornog Ministarstva", kazala je predsjednica Upravnog odbora NPCG Marina Jočić

11485 pregleda 8 komentar(a)
Upravni opdbor NPCG, Foto: NPCG
Upravni opdbor NPCG, Foto: NPCG

Nacionalne parkove Crne Gore (NPCG) očekuje uspješna turistička sezona, a posljednji podaci za prvu polovinu jula govore da je posjeta zaštićenim područjima za šest odsto veća nego rekordne 2019. godine, saopšteno je na danas održanom Upravnom odboru tog preduzeća.

Iz NPCG su kazali da podaci za prvu polovinu jula 2019. i za isti period ove godine pokazuju da je u Nacionalnom parku (NP) Biogradska gora ostvaren prihod veći od 28 odsto, u NP Lovćen 49 odsto, a u NP Skadarsko jezero 26 odsto.

„U NP Durmitor ostvarena posjeta i prihod je u odnosu na 2019. godinu 90 odsto, dok je u NP Prokletije taj procenat 87 odsto“, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Upravnog odbora Marina Jočić upoznala je članove odbora sa brojnim inicijativama koje su pokrenute u prethodnom periodu, ali i ukazala na probleme sa birokratijom i državnom administracijom koja usporava rad preduzeća, pa samim tim predstavljaju kočnicu boljem poslovanju.

„Država nas sputava. Još čekamo da bude usvojen Plan privremenih objekata za NP, a turistička sezona je u jeku. Odluka o naknadama za korišćenje dobara NP takođe čeka u fioci resornog Ministarstva. Tu je mnogo inicijativa i velike ambicije, ali nas usporava birokratija i čekanje odgovora od nadležnih državnih organa“, kazala je Jočić.

Navodi se da su u prethodnom periodu Upravni odbor i Uprava preduzeća pokrenuli brojne inicijative, među kojima su izrada Kolektivnog ugovora kako bi se poboljšao status i zarade zaposlenih u NPCG, preuzimanje restorana na Skadarskom jezeru, otvaranje kafe barova na Crnom i Biogradskom jezeru, organizovane vožnje turističkim vozićima u NP Lovćen i Durmitor, kao i uređenje i izdavanje bungalova na Lovćenu.

Pokrenute su, kako se dodaje, inicijative za otvaranje novih suvenirnica u Upravnoj zgradi NP Biogradska gora u Kolašinu i na Žabljaku, rađeno je na četiri nova IPA projekta.

„Iniciran je i završetak infrastrukture i rekonstrukcija Upravne zgrade u NP Skadarsko jezero, otvaranje tematskog centra na Virpazaru, ostvarivanje parterstva sa Turskom agencijom za saradnju Tika, stavljanje u funkciju planinarskog doma Sušica“, kazali su iz NPCG.

Inicijative su, kako su naveli, pokrenute i za otvaranje novih naplatnih punktova na Rijeci Crnojevića, Sušici i Todorovom dolu na Durmitoru, postavljanje kamera za nadzor vodene površine u NP Skadarsko jezero, nabavka kombija za organizaciju raftina na rijeci Tari, uređenje i upravljanje parkingom na Virpazaru.

„Takođe, inicirana je i nabavka prvog čuna za flotu NP Skadarsko jezero kojom će biti obogaćena turistička ponuda ovog parka“, rekli su iz NPCG. U saopštenju se navodi da je Upravni odbor donio Odluku o raspisivanju javnog poziva za kupovinu zemljišta za izgradnju objekta za potrebe zaposlenih u NP Prokletije, a u okviru kojeg će biti i suvenirnica i radionica za izradu suvenira i proizvoda od drveta.

„Usvojena je i odluka o davanju u zakup zemljišta u državnoj svojini u NP Skadarsko jezero, kao i odluka da se dodijeli pomoć u iznosu od hiljadu eura Julki Popadić sa Žabljaka kojoj je prije nekoliko dana izgorela kuća“, kazali su iz NPCG.