Budva: Na doboš će imovina dužnika koji ne plaćaju porez tri godine

Odžić je potvrdio da je samo ove godine Opština upisala hipoteke na više od 100 nepokretrnosti, kao garanciju da će se izmiriti poresko potraživanje
244 pregleda 5 komentar(a)
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.08.2018. 18:53h

Opština Budva započeće prodaju nekretnina poreskih dužnika koji već tri godine nijesu platili ni cent na ime poreza na nepokretnost.

To je prvi put da se lokalna uprava odlučuje na primjenu radikalnih mjera, s obzirom da se brojnim poreskim dužnicima gledalo kroz prste“.

Sekretar za finansije i v. d., direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić (SDP) naveo je da su prinuđeni na takav potez jer se nekoliko desetina poreskih dužnika godinama oglušuje o upozorenja da uplate dugovanja.

Nezvanično se pominje da među poreskim dužnicima ima i inostranih državljana, a da je poreski dug dužnika sa “crne liste” premašio milion eura.

100 hiljada kvadrata zemlje od Budve do Petrovca, vlasništvo nekoliko firmi, Opština je blokirala u proteklih pola godine zbog neplaćanja poreza

Blokiranje imovine omogućava Zakon o lokalnoj administraciji. Tu mjeru opština može da preduzme ako poreski obveznik ne izmiri dug u zakonskom roku.

Odžić je potvrdio da je samo ove godine Opština upisala hipoteke na više od 100 nepokretrnosti, kao garanciju da će se izmiriti poresko potraživanje.

Pojansio je da se naplata poreskog duga vrši blokadom računa preko Centralne banke ako je riječ o firmama, odnosno preko javnog izvršitelja u slučajevima dugovanja građana.

Opština je u proteklih pola godine blokirala gotovo 100.000 kvadrata zemlje od Petrovca do Budve nekoliko firmi, koje duguju porez, a hipoteke su upisivane i građanima koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost.

Odžić ipak ističe da je više nego zadovoljan naplatom javnih prihoda.

“Do sada smo naplatili 29 miliona eura lokalnih javnih prihoda, što iznosi više od 70 odsto budžeta“.

Odžić je ocijenio da je trenutna finansijska situacija u opštini Budva stabilna.

“Glavni račun trezora je likvidan i pored, u zadnje vrijeme, učestalih isplata, kao i prinudnih naplata - blokada. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci gotovo četiri miliona eura je prinudno naplaćeno sa računa Opštine Budva. Riječ je o ugovornim obavezama iz ranijeg perioda“.

Kazao je da je Opština već uspjela da vrati oko 11 miliona obaveza, koje je naslijedila od prethodne vlasti, iako je “planom bilo predviđeno da se vrati četiri”.

“Od kojih se 6,5 miliona eura odnosi na projekta prečišćavanja otpadnih voda. Time smo uspjeli da izbjegnemo aktiviranje državne garancije od 29 miliona eura i ujedno blokadu računa“.

Odžić ističe da se plate zaposlenima, reprogram poreza i doprinosa i sve tekuće obaveze plaćaju po dospijeću.

“Sve ovo uspijevamo da postignemo zbog jako dobre naplate lokalnih javnih prihoda i adekvatnog punjenja budžeta. Do samo smo na ime poreza naplatili 6,1 miliona eura, čak milion više nego u istom periodu prošle godine”.

Ocijenio je da će Budva vrlo brzo biti trajno finansijski stabilna ako se zadrži takav trend punjenja budžeta i smanjenja nepotrebnih troškova.

Od boravišne takse 2,3 miliona eura

Odžić je istakao odličnu naplatu boravišne takse, za 300.000 eura veću nego u istom periodu prošle godine.

“Uprava lokalnih javnih prihoda, zaključno sa 20. avgustom, naplatila je 2.317.270 eura, od kojih se 1.160.140 eura odnosi na naplatu boravišne takse za privatni smještaj. Prošle godine u istom periodu naplaćeno je 2.037.297 eura, od čega se 998.613 odnosi na fizička lica“.

Odžić je pojasnio da boravišna taksa predstavlja prihod lokalne i Nacionalne turističke organizacije.

Naglasio je da je od 15. juna na terenu 14 timova turističkih inspektora, ovlašćenih za kontrolu privatnog smještaja i naplatu boravišne takse.

Bonus video: