Mrdak u Trebinju: Prihvatljivo rješenje koje neće imati negativnih uticaja na Taru

Učesnici sastanka u Trebinju izrazili dobru volju i spremnost za saradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja

3334 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo

Crna Gora i bosansko-hercegovački entitet Republika Srpska formiraće ekspertski tim od sedam članova, koji će biti zadužen da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane “Buk Bijela”, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste.

To je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nakon što je, na inicijativu sekretara u tom resoru Danila Mrdaka, u sjedištu Elektroprivrede RS u Trebinju održan sastanak sa ministarkom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenkom Golić i direktorom Elektroprivrede RS Lukom Petrovićem sa saradnicima.​

Učesnici sastanka su, kako se navodi, izrazili dobru volju i spremnost za saradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja.

"Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja nijednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo", izjavio je Mrdak.

Golić je rekla da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanjem otvorenih pitanja, jer se jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom može doći do rješenja.

“U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele”, izjavila je Goliće i dodala da će se delegacije iz Crne Gore i RS sastati u Foči​ nakon sagledavanja kompletne dokumentacije i obići zajedno teren.

MEPCG RS
foto: Ministarstvo

Mješoviti Holding​ “Elektroprivreda Republike Srpske” ustupio je na uvid tehničku​ dokumentaciju crnogorskoj delegaciji, i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja na rješavanju pitanja​ Buk​ Bijele, naveli su iz Ministarstva.

“Raduje me činjenica što ćemo bilateralno riješavati sva zajednička pitanja i što je već prvi sastanak dao konkretne rezultate”, istakao je direktor MH ERS, Luka Petrović.

Bonus video: