Vlada prodaje jahtu "Jadranka" koja je 1977. napravljena za Josipa Broza Tita

U slučaju neuspješne prodaje jahte "Jadranka" putem javnog oglašavanja, kako se dodaje, Ministarstvo odbrane je zaduženo da formira komisiju koja će odrediti vrste metalnih i drugih sirovina koje se mogu dobiti od broda i početne pojedinačne cijene dobijenih metalnih i drugih sirovina, u skladu sa cijenama na tržištu i brod ponuditi na prodaju kao dotrajalu – otpadnu jahtu
206 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.11.2017. 18:52h

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o stanju jahte "Jadranka" koja je za potrebe predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita izgrađena 1977. godine u brodogradilištu u Kraljevici, Republika Hrvatska.

„Vlada je oglasila brod suvišnim za potrebe državnih organa Crne Gore i zadužila Ministarstvo odbrane da, u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, a na osnovu procjene sudskog vještaka, jahtu "Jadranka" ponudi na prodaju putem javnog oglašavanja po početnoj cijeni od 80 hiljada eura koliko iznosi procjena vještaka", navodi se u saopštenju.

U slučaju neuspješne prodaje jahte "Jadranka" putem javnog oglašavanja, kako se dodaje, Ministarstvo odbrane je zaduženo da formira komisiju koja će odrediti vrste metalnih i drugih sirovina koje se mogu dobiti od broda i početne pojedinačne cijene dobijenih metalnih i drugih sirovina, u skladu sa cijenama na tržištu i brod ponuditi na prodaju kao dotrajalu – otpadnu jahtu.

Vlada je takođe usvojila Informaciju o rezultatima pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) u vezi garancije zasnovane na javnoj politici i prihvatila predloge ključnih dokumenata koji predstavljaju osnov za finalizaciju procesa njene dodjele Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, riječ je o garanciji IBRD, kao institucije u sklopu Svjetske banke, koja će, u sklopu odgovornog i održivog upravljanja javnim javnim finansijama, omogućiti dobijanje povoljnijih uslova za planirani reprogam duga u 2019. i 2020. godini.

„U diskusiji je istaknuto da su se, zahvaljujući efektima mjera fiskalne konsolidacije i izvanrednim finansijskim rezultatima ostvarenim u ovoj godini, koji prevazilaze i najoptimističnije procjene, stekli uslovi za nastavak snažne podrške Svjetske banke realizaciji Vladine reformske politike u oblasti stabilizacije javnih finansija i racionalizacije potrošnje“, kaže se u saopštenju.

Ministar finansija, Darko Radunović, ovlašćen je da u ime Vlade Crne Gore dostavi svu potrebnu dokumentaciju Svjetskoj banci, radi donošenja konačne odluke.

Vlada je usvojila Informacija o predlogu Finansijskog sporazuma 2014-2020 između Vlade Crne Gore i Evropske komisije o podršci za poljoprivredu i ruralni razvoj Ipard II u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (Ipa II), s predlogom Sporazuma.

Saopšteno je da je u okviru nove finansijske perspektive 2014-2020, Evropska komisija kroz Instrument pretpristupne podrške za ruralni razvoj za Crnu Goru opredijelila 39 miliona eura.

„Sporazumom se bliže propisuju finansijske obaveze Unije po pitanju sprovođenja programa Ipard II i definišu odredbe za povjeravanje zadataka izvršenja budžeta za dvije mjere programa Ipard II: Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava i Investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda“, ističe se u saopštenju.

Iz Vlade je saopšteno da je ukupni indikativni iznos troškova za sprovođenje programa Ipard II u Crnoj Gori za period 2014-2020 86,8 miliona eura, od čega 39 miliona eura su ukupna bespovratna sredstava EU, 35,7 miliona eura treba da obezbijede poljoprivredni proizvođači i 12 miliona eura će biti izdvojeno iz nacionalnog budžeta.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi produžetka Programa osposobljavanja i radnog angažovanja mladih sa stečenim visokim obrazovanjem na poslovima sprječavanja sive ekonomije - „Stop sivoj ekonomiji“.

„Polazeći od ocjene da je realizacija ove aktivnosti doprinijela stvaranju kvalitetnijeg tržišnog ambijenta, efikasnijem radu institucija, podizanju povjerenja građana u institucije, kao i efikasnijem budžetskom prihodovanju, Vlada je odlučila da se Program produži do kraja godine i za to izdvoje potrebna finansijska sredstva“, kaže se u saopštenju Vlade.

U okviru praćenja tekućih obaveza, Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji Zaključka Vlade Crne Gore br.072985 od 5.oktobra 2017. godine i obezbjeđenja uslova za izvođenje radova na desnom rukavcu rijeke Bojane.

Kako se navodi, zadužena je Uprava za vode da zaključi ugovor sa izabranim ponuđačem za uklanjanje i deponovanje viška materijala iz prostora desnog rukavca Bojane, uz ocjenu da se zbog hidrometeoroloških uslova radovima mora pristupiti u najkraćem roku.

Bonus video: