Golubović novi predsjednik Privredne komore?

Golubović, dugogodišnji privrednik, bio je kandidat za odbornika sa liste Koalicije za evropsku Podgoricu - Milo Đukanović na izborima koji su održani 25. maja 2014. godine
126 pregleda 0 komentar(a)
Vlastimir Golubović, Foto: Boris Pejović
Vlastimir Golubović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2017. 18:10h

Vlasnik podgoričke kompanije Veletex Vlastimir Golubović trebalo bi da zamijeni Velimira Mijuškovića na poziciji predsjednika Privredne komore Crne Gore (PKCG), saznaju “Vijesti” iz izvora u privrednom sektoru.

Golubović, dugogodišnji privrednik, bio je kandidat za odbornika sa liste Koalicije za evropsku Podgoricu - Milo Đukanović na izborima koji su održani 25. maja 2014. godine.

Konkurs za izbor novog predsjednika PKCG istekao je juče. Iz te privredne organizacije “Vijestima” je objašnjeno da će imena kandidata koji su se prijavili za tu poziciju objaviti nakon što istekne rok od sedam dana od zaključenja konkursa. To iz razloga što neka prijava može da stigne poštom.

Mujušković je od 2005. godine u PKCG kada je izabran za potpredsjendika, a od decembra 2007. do marta 2008. godine v. d. predsjednika. Za predsjednika je imenovan u martu 2008. godine. On je prošle godine u martu izbran po treći put, ali odlazi u penziju.

Upravni odbor PKCG je 6. oktobra ove godine donio odluku o pokretanju postupka za izbor predsjednika koji treba da se završi do 29.decembra.

Prema odluci, komisija ima zadatak da do 30. novembra analizira kandidature i da za Upravni odbor pripremi informaciju o kandidatima za izbor predsjednika komore. Informacija treba da sadrži preporuku koji od kandidata treba da bude izabran za predsjednika.

Jedna od poznatih i uspješnih crnogorskih firmi iz sektora malih i srednjih preduzeća Veletex osnovana je 1992. godine. Zapošljava više od 100 radnika i ostvaruje godišnje prihode iznad 10 miliona eura.

Preduzeće djelatnost obavlja kroz četiri sektora od kojih je prvi za promet prehrambenih proizvoda, alkoholnih i bezalkoholnih pića, hemijskih proizvoda, sitnog inventara i komunalne opreme. Drugi sektor je promet opreme i repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, stočnu hranu, rezano i sakcijsko cvijeće. U okviru tog sektora posluje lanac vrtnih centara Kalija. Treći sektor je sektor usluga preko kojeg se organizuje skladištenje robe, a četvrti sektor je veterinarska veledrogerija.

Veleteks je 2008. godine djelatnost proširio i na sektor turizma kada postaje suvlasnik turističkog kompleksa “Dobra voda” koji je nakon adaptacije godinu kasnije preimenovan u “Ružu vjetrova”. Tim turističkim kompleksom od avgusta prošle godine upravlja poznati hotelskih operater Karisma Adriatik.

Predlog DPS-a na sajtu komore

Na sajtu PKCG od juče se nalazi Predlog zakona o Privrednoj komori koji je u skupštinsku proceduru predala grupa poslanika DPS-a krajem prošle sedmice.

“Vijesti” očekuju odgovor iz PKCG na pitanja da li su upoznati sa predlogom DPS-a, da li ih je ta partija konsultovala prilikom izrade, da li su dali neke predloge u vezi sa tim aktom...

Povodom aktuelnog zakona o PKCG grupa opozicionih poslanika predala je Ustavnom sudu u maju inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona i statuta PKCG koji se odnose na naplatu članarine.

“Vijesti” su poslale pitanje i Ustavnom sudu kada će odlučivati o toj inicijativi. Ako Predlog zakona DPS-a stupi na snagu prije odluke o inicijativi, Ustavni sud, kako je nezvanično objašnjeno “Vijestima” iz te institucije, po službenoj dužnosti i taj akt treba da uključi prilikom donošenja odluke.

Bonus video: