U Budvi oko 48 hiljada turista

Najbrojniji turisti smješteni u sobama i apartmanima budvanskih privatnih izdavalaca su iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije, dok su u hotelima, osim pomenutih tržišta, u značajnom broju prisutni i gosti iz Izraela, Kazahstana, Francuske, Poljske, Turske i Njemačke

12630 pregleda 8 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Budva (Ilustracija), Foto: Shutterstock

U Budvi, prema posljednjim podacima lokalne Turističke organizacije (TOB), boravi oko 48 hiljada gostiju, što je na nivou 83 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Iz TOB-a su kazali da od ukupnog broja turista, oko 47 hiljada čine stranci.

“U kolektivnom smještaju boravi 15,6 hiljada gostiju, što je čak devet odsto više u odnosu na 2019. godinu, dok u individualnom, odnosno privatnom smještaju, boravi više od 31 hiljada gostiju, odnosno 75 odsto u odnosu na isti period od prije dvije godine”, navodi se u saopštenju.

Najbrojniji turisti smješteni u sobama i apartmanima budvanskih privatnih izdavalaca su iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije, dok su u hotelima, osim pomenutih tržišta, u značajnom broju prisutni i gosti iz Izraela, Kazahstana, Francuske, Poljske, Turske i Njemačke.

“Pored tradicionalno dobrih posjetilaca, Budvu sve češće posjećuju i turisti iz drugih dalekih zemalja poput gostiju iz Australije, Azerbejdžana, Čilea, Egipta, Etiopije, Filipina, Japana, Kenije, Kolumbije, Maldiva, Meksika, Perua, Saudijske Arabije, Tajlanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vijetnama, Zimbabvea”, precizirali su iz TOB-a.

Julski podaci su, kako su kazali, dobri pokazatelji i odlični preduslovi za nastavak pozitivnih trendova, o čemu govore i optimistične najave budvanskih hotelijera za avgust, ali i postsezonu, kada će cijene noćenja sa doručkom i dalje biti pristupačne i kretaće se od 30 eura u hotelima sa tri zvjezdice, pa do 75 i više eura u hotelima sa pet zvjezdica.

Reagujući na posljednje epidemiološke mjere koje do 2. avgusta privremeno zabranjuju rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i zatvorenom, iz TOB-a su kazali da zavidan broj turista, koji ovih dana borave u tom gradu, govori o prepoznatljivosti Budve kao najznačajnije turističke destinacije Crne Gore.

“Želimo da se pridružimo apelu relevantnih institucija o važnosti vakcinacije i poštovanju svih epidemioloških mjera, da bismo nakon 2. avgusta ponovo, pod određenim uslovima, stavili turistima na raspolaganje sve sadržaje po kojima je Budva prepoznata, a koji su prije svega interesantni mlađoj populaciji”, rekli su iz TOB-a.

Kako su ocijenili, važno je da se zajedno sa svim turističkim poslenicima grada pošalje poruka brojnim turistima da je Budva i dalje sigurna destinacija i da nudi širok raspon svih sadržaja.

Svim turistima, kojima je PCR test potreban za povratak u matičnu zemlju, u budvanskom Domu zdravlja je obezbijeđeno besplatno testiranje. Protokolom Ministarstva zdravlja je predviđeno da se gosti koji se eventualno razbole od virusa Covid-19 u Crnoj Gori, a zahtjevaju bolničko liječenje, mogu liječiti besplatno, odnosno o trošku države.

Bonus video: