turistička sezona

Dobar špic ljeta u Tivtu

Nakon slabe predsezone, posjeta turista trenutno na nivou od 93 odsto u odnosu na odgovarajući vikend 2019.

4528 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U svim vidovima registrovanog smještaja u Tivtu trenutno boravi 8.539 zvanično prijavljenih turista, što je čak 93 odsto posjete u odgovarajućem vikendu 2019. godine.

To je juče “Vijestima“ kazala direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević, dodajući da tivatski hoteli koji su prošle nedjelje bilježili osam odsto veću popunjenost nego turistički rekordne 2019, sada imaju skor koji je za tri odsto manji od nivoa posjete koji su imali u odgovarajućem vikendu te, za turističke poslenike relevantne godine za poređenje uspjeha sezone.

“Posjetom u hotelima možemo biti vrlo zadovoljni, posebno činjenicom da su najveći i najluksuzniji hoteli poput ‘Regent Porto Montenegra’ ili ‘The Chedi Luštica Bay’ već duže vrijeme popunjeni do posljednjeg mjesta. Raduje i podatak da se u međuvremenu poboljšava i posjećenost privatnog smještaja u kome je prošle nedjelje bilo 20 odsto manje gostiju nego 2019, a već sada je taj minus smanjen na samo šest procenata“, kazala je Banjević.

Ona je rekla da je nakon relativno loše predsezone, jer je Tivat po podacima Monstata za pet mjeseci 2021. imao 60 odsto manje dolazaka i 37 odsto manje noćenja nego u uporednom periodu 2019, špic ovogodišnjeg turističkog ljeta u Tivtu donio dobru posjetu i veliki broj turista, prevenstveno iz zemalja regiona.

“Najbrojniji na Tivatskoj rivijeri su gosti iz Srbije, ali ima i dosta Rusa i Ukrajinaca. Ove sezone novootvoreno je tržište Kazahstana koje se, za sada, pokazalo prilično dobro, pogotovo za luksuznije hotele, ali u zadnje vrijeme i za izdavaoce privatnog smještaja više kategorije. Kazahstanci su i gosti koji imaju nešto dublji džep, pa su stoga i veći potrošači od turista iz država regiona“, kazala je Banjević.

Gledano kroz prizmu naplate svih prihoda Turističke organizacije, ova sezona je prilično obećavajuća, iako je u odnosu na 2019. značajno promijenjen obrazac naplate članskog doprinosa, pa su iznosi prihoda po tom osnovu i normativno umanjeni.

“Za šest mjeseci ove godine TO Tivat je imala 136.012 eura prihoda po svim osnovama, što je 26 odsto manje nego u prvom polugodištu 2019. kada su prihodi iznosili 184.831 euro. Najveći je, naravno, bio pad prihoda od boravišne takse od koje je za šest mjeseci ove godine naplaćeno 40 odsto manje nego prije dvije godine, ali treba imati u vidu da je predsezona 2021. bila slaba jer su tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine još bile na snazi oštre epidemiološke mjere nekih država u putovanjima prema Crnoj Gori. Od maja na ovamo stanje se značajno popravlja, o čemu svjedoči i podatak da su na primjer, samo punktovi naše Turističke organizacije po gradu, tokom prvih dvadeset dana jula mjesceca naplatili boravišne takse u iznosu tek 15 odsto manjem nego u uporednom periodu 2019“, kazala je Banjević, dodajući da je boravišne takse za plovne objekte u nautičkom turizmu ove godine do 21. jula naplaćeno ukupno 21.025 eura, što je tek 15 odsto manje nego u uporednom periodu 2019. Direktorica TO kao jednu od lošijih karakteristika ovogodišnje sezone ističe da, zbog nedostatka letova za pojedine države poput Švedske, Finske, Norveške, Holandije ili Belgije ili restriktivnih mjera koje neke države poput Velike Britanije još drže za putovanja njihovih državljana u Crnu Goru, ipak bilježi manji broj turista sa zapadnog tržišta.

Preporučujemo za Vas