elektroprivreda crne gore

Počinje realizacija projekta „Toplifikacija Pljevalja – za čista i topla Pljevlja“

Odbor direktora EPCG na posljednjoj sjednici donio odluku o početku realizacije investicije

2874 pregleda 1 komentar(a)
Gačević i Rovčanin, Foto: PR Centar
Gačević i Rovčanin, Foto: PR Centar

Elektroprivreda Crne Gore počinje realizaciju projekta „Toplifikacija Pljevalja – za čista i topla Pljevlja“.

U pitanju je projekat koji se, kako su naveli, čeka već 40 godina. Odbor direktora EPCG je na posljednjoj sjednici donio odluku o početku realizacije te investicije.

Radi se o izradi primarnog toplovoda od Termoelektrane Pljevlja, koja će biti toplotni izvor nakon realizacije ekološke rekonstrukcije, do grada, čime će se steći uslovi da se postojeća infrastruktura priključi na toplotni izvor i da se obezbijedi perspektiva da se u u drugoj i trećoj fazi ta toplotna grana širi po gradu, saopštilisu iz EPCG.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao je da o efektima investicije ne treba posebno govoriti.

"U pitanju je decenijsko čekanje na zdravu životnu sredinu čime će Pljevlja konačno, poslije toliko decenija, stvoriti uslove za zdravu životnu sredinu gašenjem brojnih kotlarnica u centru grada i brojnih individualnih ložišta. Upravo na onim kotama, koje su u kotlini najniže, riješiti će se ,uvjeren sam, odmah u prvoj fazi prilikom konekcije na postojeću toplotnu infrastrukturu više od 50 odsto problema", rekao je Rovčanin.

Iz EPCG ističu da je Ddrugi efekat veoma važan, ne samo za Pljevlja, tu kompaniju, nego i za državu, u susret zatvaranja Poglavlja 27 – životna sredina i predpristupnim pregovorima sa EU, a to je zaštita životne sredine.

"Treći efekat koji je veoma važan za komunalno preduzeće koje će vjerovatno biti snabdijevač toplotnom energijom, koje će imati finansijske efekte. I cijena toplotne energije će biti manja za sve građane Opštine Pljevlja", naglasio je Rovčanin.

Iz EPCG navode da je dinamika realizacije projekta ubrazana i da je u toku formiranje komisije od predstavnika EPCG, Opštine Pljevlja i Uprava za javne radove. Planirano je da se početkom naredne godine krene u radove, a realizacija je predviđenja za nekoliko mjeseci od početka, kazali su iz kompanije.

Direktor Termoelektrane „Pljevlja“ Dobrilo Gačević navodi da će se dio pare oduzeti sa postrojenja i magistralnim vodom će se uputiti prema gradu.

"Magistralni vod je dužine 4,5 do 4,7 kilometara. Snaga koja se oduzima sa dubinskog postrojenja je toplotnih 40MW.. Ključni efekti projekta su, pored ekološkog koji je nemjerljiv za grad, tu je i ekonomski, odnosno energetski, jer će se dio primarne enegije uštedjeti na sve ono što se troši u gradu, na grijanje i komponente uglja koje se troše za to, biće ušteđene i podići će se ukupna efikasnost elektrane kao energetskog objekta", ističe Gačević.

Iz EPCG podsjećaju da će ubrzo početi ekološka rekonstrukcija TE „Pljevlja“ čiji projekat je vrijedan 54 miliona eura, da se privodi kraju dio projekta fazne rekultivacije deponije Maljevac vrijednosti 20 miliona eura, dok se izmiještanjem Pališkog potoka "konačno dobija čista rijeka Ćehotina".

"Ovim projektima građani će konačno imati čistija, zdravija i toplija Pljevlja", zaključili su iz EPCG.

Preporučujemo za Vas