Grupa radnika fabrike "Radoje Dakić" očekuje dio od 16 miliona

Ova grupa radnika traži da se sav raspoloživi novac rasporedi u jednakom procentu prema svim radnicima, te najavljuju proteste ako se to uskoro ne desi

5322 pregleda 11 komentar(a)
Bivši radnici potražuju oko 60 miliona: Iz nekadašnje fabrike, Foto: Savo Prelević
Bivši radnici potražuju oko 60 miliona: Iz nekadašnje fabrike, Foto: Savo Prelević

Grupa od 354 radnika nekadašnje fabrike za proizvodnju mašina “Radoje Dakić” i dalje nije dobila novac koji potražuje po pravosnažnim presudama, a nadaju se da bi se situacija mogla promijeniti nedavnom prodajom dijela stečajne imovine fabrike u vrijednosti od 16 miliona eura.

To su “Vijestima” kazali advokat ove grupe radnika Radonja Prelević i jedan od predstavnika radnika Radovan Jovović.

Dio imovine stečajnog dužnika je prodat 8.julaosmog jula. Uvidom u zapisnik na prodaju je bilo pet parcela, a među kupcima su su bili “Kips gradnja” koji je dvije parcele platio 5,21 miliona, firma “Admiral” koja je jednu parcelu kupila za blizu tri miliona i “Savana Sambicard”, vlasnika Veselina Mijača, koja je dvije parcele platila 8,5 miliona

Stečaj u bivšoj fabrici je pokrenut 19. decembra 2016. na zahtjev Uprave prihoda zbog nemogućnosti da naplati višegodišnii dug od oko 10,8 miliona.

Bivši radnici više od deceniju čekaju na isplatu potraživanja u iznosu većem od 60 miliona (zajedno sa kamatama), po osnovu pravosnažne presude donijete u njihovu korist. Njima se duguje 77 plata, a riječ je o oko 1.750 bivših radnika ili njihovih pravnih nasljednika.

”U saznanju smo da su se pojedini bivši radnici rješenjima stečajnog upravnika u potpunosti naplatili, a pojedini u procentima od 10 do 50 odsto, da bi više od polovina radnika ostalo uskraćeno za sva svoja potraživanja”, kazao je Đurđević.

On je naveo da stečajni upravnik Mladen Marković i stečajni sudija Blažo Jovanić prave svoje odluke redosljedom dobijanja sudskih rješenja i upisom hipoteka, te da pored žalbi njihovih pravnih zastupnika Apelacioni sud odobrava takav način rada. Radnici smatraju da je takav način namirenja diskriminatorski i nepravedan jer svi imaju sudska izvršna rješenja po istoj osnovi.Marković nije odgovario na pitanja “Vijesti” koliko je bivših radnika dobilo novac i kakav je dalji plan rasporeda novca od strane stečajnog sudije i stečajnog upravnika.

”Što rješenja nisu donesena u isto vrijeme nisu krivi povjerioci već bivši menadžment ‘Radoja Dakić’ koji je osporavao bivšim radnicima pravo na potraživanja”, kazao je Prelević.

Među povjeriocima nalazi se i država koja ima višemilionska potraživanja.

”U saznanju smo da zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države osporava prioritet naplate bivših radnika i da je tri zadnje odluke stečajnog upravnika preko Apelacionog suda u visini od oko 3,5 miliona eura dobio u svoju korist, što smatramo nekorektnim, da država naplati svoja priznata potraživanja prije izvršnih povjerilca bivših radnika”, naveo je Đurđević.

Ova grupa radnika traži da se sav raspoloživi novac rasporedi u jednakom procentu prema svim radnicima, te najavljuju proteste ako se to uskoro ne desi.Kako su kazali, ove zahtjeve su uputili Vladi, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i Skupštini.

Traže po dodatnih 2.000 eura

Advokat Prelević je naveo da grupa od 354 radnika koju on zastupa nije primila ni nadoknade od po 2.000 eura nematerijalne štete zbog povrede Ustavom zagarantovanih prava na imovinu i na suđenje, jer, kako je kazao, Ustavni sud već dvije godine izbjegava da donese odluke, čime je pričinio nepravdu ovoj grupi radnika i pogazio Ustavom zagarantovana prava.

Vlada je ranije zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve obezbijedi 344.000 eura za grupu od 172 bivša radnika fabrike “Radoje Dakić”, odnosno da svakom da po 2.000 eura.

Bonus video: