Lipovina Božović: Moramo biti ujedinjeni na putu ozelenjavanje naše ekonomije

„Prelazak za zelenu ekonomiju i novi odnos prema životnoj sredini otvara prilike za nova zanimanja i nova radna mjesta, stvara nove proizvode i vrijednost, i široko otvara vrata novim poslovnim mogućnostima“

8357 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Vlada će biti aktivni nosilac procesa koji očekuju zemlju na putu zelene tranzicije, kroz rad na osnaživanju partnerstva između civilnog društva, lokalnih vlasti, privatnog sektora i međunarnodnih organizacija, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović.

Ona je, na otvaranju konferencije Razvoj zelene ekonomije, kazala da je cilj Vlade da stvori društvo kontinuiranog, inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, podrži vrijednosti, postavi norme i standarde ponašanja značajne za održivost društva, kao i da uspostavi uslove za ravnopravno i produktivno zapošljavanje i dostojan posao za sve.

Lipovina Božović je rekla da je budućnost savremenog društva iziskuje nova rješenja u poslovanju.

„Prelazak za zelenu ekonomiju i novi odnos prema životnoj sredini otvara prilike za nova zanimanja i nova radna mjesta, stvara nove proizvode i vrijednost, i široko otvara vrata novim poslovnim mogućnostima“, objasnila je Lipovina Božović i dodala da je jedan od velikih izazova podizanje svijesti o značaju zelene ekonomije.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, navela da je Vlada pokrenula aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje stanja u toj oblasti, pa je organizacija takvih i sličnih događaja i više nego dobrodošla.

„Ove godine Crna Gora obilježava 30 godina od proglašenja ekološkom državom i to nas dodatno podsjeća da je pitanje zaštite životne sredine neopravdano bilo zapostavljeno u prethodnom periodu, pa je tako namjera Vlade da se još snažnije fokusira na ekološka pitanja i zaštitu životne sredine“, poručila je Lipovina Božović.

Ona je kazala da je ta oblast prepoznata u Nacionalnoj strategiji održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine.

„Moramo biti ujedinjeni na tom zajedničkom putu, kako bi smo dostigli zadati cilj, a to ozelenjavanje naše ekonomije“, poručila je Lipovina Božović.

EU je do sada realizovala značajna ulaganja u zaštitu životne sredine u Crnoj Gori. U cilju ubrzanja procesa evrointegracija, EU je usvajanjem Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan mobilisala značajnih devet milijardi EUR za finansiranje investicionih prioriteta u oblastima transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije, kao podršku za održivi privredni rast, mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, kao i podsticanje konkurentnosti i inkluzivnog rasta.

Konferencija Razvoj zelene ekonomije održava se u hotelu Voco u Podgorici danas i sjutra, a njeni ciljevi su razmjena iskustava, mišljenja, modela dobre prakse u razvoju zelene ekonomije, kao i podizanje svijesti stanovništva i posebnih ciljnih grupa o ovoj temi i naravno o značaju međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

Bonus video: