Da li će TE Pljevlja raditi poslije 2023?

Koncesija pljevaljskom Rudniku uglja za postojeća nalazišta ističe 2023. godine
2 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.11.2017. 20:32h

“Ne iznenađuje što Škoda Praha traži strateške partnere jer sadašnju eru globalizacije mogu preživjeti samo najveći igrači sposobni da ulažu ogromna sredstva u razvoj naprednih tehnologija i osvajanje novih tržišta. I ako Škoda u tome uspije, to neće imati nikakvog uticaja na sudbinu II Faze TE Pljevlja, jer više niko ne želi da finansira gradnju termoelektrana koje zbog visokih penala za emisiju štetnih gasova neće biti isplative posle 2030 godine“, ocijenio je za „Vijesti“ ekonomski analitičar Dejan Mijović.

“Vijesti” su juče prenijele tekst čeških medija koji su objavili da Češka državna elektroenergetska kompanija (ČEZ) pokušava da proda Škodu Praha potencijalnim investitorima iz Rusije, Koreje ili Kine. Škoda Praha je izabrani partner EPCG na projektu izgradnje II bloka TE “Pljevlja”, a nije upjela, u skladu sa ugovorom, da obezbijedi veći dio kreditne podrške za realizaciju projekta.

Mijović tvrdi da se ovih dana, inače, “ništa ne dešava oko gradnje II Faze TE Pljevlja, jer Škoda ne radi ugovorene glavne projekte koji nužno prethode gradnji i za koje je bilo potrebno obezbijediti desetak miliona eura”.

“Ne radi se čak ni studija isplativosti niti projekat modernizacije I faze koja sa postojećom tehnologijom može funkcionisati samo do 2023. godine, pa je sasvim neizvjesno da li će termoelektrana Pljevlja uopšte nastaviti rad po isteku tog roka”, dodao je Mijović.

Sve to, međutim, kako dalje napominje, ne ometa akcionare - A2A i Aca Đukanovića u očiglednoj namjeri da što prije izađu iz vlasništva u RUP-u. U svojstvu većinskih vlasnika RUP-a oni su zakazali za 14. decembar vanrednu sjednicu Skupštine akcionara RUP-a na kojoj će 2. tačka biti: "Razmatranje Odluke o usvajanju Smjernica Odboru direktora za sačinjavanje obrazloženog mišljenja o uslovima, vrsti i visini naknade za preuzimanje Rudnika uglja AD u vezi sa objavljenom Odlukom o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu RUP-a od strane Elektroprivrede CG."

Iz ovog “rogobatnog naslova se, kako je naglasio dalje Mijović, “vidi da A2A i Aco Đukanović znaju vrijednost - cijenu svojih akcija u Rudniku iako je potpuno neizvjesno hoće li uopšte biti bilo kakve proizvodnje termoenergije u Pljevljima nakon 2023. godine”.

“To bi možda imalo smisla da su cijenu odredili za period eksploatacije do 2023. godine kada ističe i koncesija RUP-u nad postojećim nalazištima uglja. U protivnom, a sva je prilika da je tako, zakazivanje sjednice Skupšine akcionara RUP-a sa ovom tačkom dnevnog reda, a u kojoj su A2A i Aco Đukanović većinski akcionari i mogu da izglasaju štogod žele, predstavlja grub pritisak i poruku državnoj EPCG da će za njihove akcije morati da plati cijenu koja nema veze sa realnošću”, zaključio je Mijović.

Dobro što kontroverzni posao čeka

Ekonomski analitičar Mladen Bojanić kaže za “Vijesti” da je “teško vjerovati da će Škoda Praha u ovom momentu moći da odgovori obavezama iz ugovora u vezi sa gradnjom Termoelektrane u Pljevljima”. “Sa druge strane, ni situacija sa otkupom akcija EPCG od A2A nije mnogo jasnija, pa će se, sve su prilike, još pričekati sa ovim poslom. Možda je to dobro, jer je ovaj posao pratilo mnogo kontroverzi, pa ćemo, htjeli to ili ne, imati više vremena za detaljnije analize o koristima i eventualnim štetama ovog posla. Naravno, vlast će novonastalu situciju koristiti kao alibi za neispunjena obećanja”, smatra Bojanić.

Prodaja Škode neće uticati na TE

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da promjene vlasničke strukture u Škoda Praha ni na koji način ne mogu uticati na njene ugovorene obaveze u Crnoj Gori.

"Aktiviranjem put opcije A2A može doći do promjene vlasničke strukture u EPCG, pa to ni na koji način ne smije da utiče na ugovorene obaveze EPCG. U slučaju Škode Prahe je isti slučaj”, rekla je Sekulić.

Bonus video: