Marković sa rukovodiocima organa inspekcije: Praksa redovnih koordinacija dala dobre rezultate

Na sastanku kojem su prisustvovali direktori Poreske uprave Miomir M. Mugoša, Uprave carina Vladan Joković i Uprave za inspekcijski nadzor Alija Košuta, kao i njihovi saradnici, prezentirani su najnoviji podaci o prihodnoj strani budžeta iz nadležnosti inspekcijskih službi
0 komentar(a)
Duško Marković, direktori inspekcijskih službi, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, direktori inspekcijskih službi, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.11.2017. 19:29h

Praksa redovnih koordinacija dala dobre rezultate koji se ogledaju u povećanju naplate prihoda i većoj fiskalnoj discipline, ocijenio je premijer Duško Marković na sastanku sa rukovodiocima organa inspekcije.

Kako je saopšteno iz Vlade, praksa redovnih koordinacija uvedena je na početku mandata 41. Vlade.

Marković je, kako se navodi u saopštenju, najavio da će od naredne godine slične redovne sastanke održavati i radi koordinacije rashodne strane budžeta.

Na sastanku kojem su prisustvovali direktori Poreske uprave Miomir M. Mugoša, Uprave carina Vladan Joković i Uprave za inspekcijski nadzor Alija Košuta, kao i njihovi saradnici, prezentirani su najnoviji podaci o prihodnoj strani budžeta iz nadležnosti inspekcijskih službi.

“Poreska uprava je u oktobru naplatila 80.756.436,53 eura, što je 4.902.352,83 eura više nego u istom razdoblju prošle godine i 2.551.501,53 eura više od naplate planirane budžetom, dok je u deset mjeseci ove godine naplaćeno oko 30 miliona eura više nego 2016. godine i oko 18 miliona eura iznad plana”, precizira se u saopštenju.

Uprava carina je, kako se navodi, naplatila do kraja oktobra u bruto iznosu 576.056.687,41 eura, što je 82.342.764,19 eura više nego u istom razdoblju 2016. godine.

“Uprava za inspekcijske poslove je u septembru i oktobru sprovela 9.678 inspekcijskih pregleda, utvrdila tri hiljade nepravilnosti, izdala 1.307 prekršajnih naloga na ukupno 472.510 eura kazni, podnijela 152 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 18 krivičnih prijava”, saopšteno je iz Vlade.

Marković je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo rezultatima rada inspekcijskih službi i ukazao na potrebu daljeg unapređenja koordinacije državnih organa nadležnih za prihodnu stranu budžeta kako bi taj dio sistema funkcionisao u potpunom skladu sa potrebama društva i politikama Vlade.

Sastanku su prisustvovali i ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma Dragica Sekulić i Pavle Radulović i u ime Ministarstva finansija generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem Novo Radović.

Bonus video: