Pomorcima posao kod firme iz Grčke

Kompanija BCM iz Kotora postala je ekskluzivna agencija za ukrcaj pomoraca grčkog brodara “Costamare” za države bivše Jugoslavije

12521 pregleda 179 reakcija 11 komentar(a)
Foto: www.shipspotting.com
Foto: www.shipspotting.com

Kompanija BCM iz Kotora postala je ekskluzivna crewing agencija (agencija za ukrcaj pomoraca) grčkog brodara “Costamare” za države bivše Jugoslavije i na taj način crnogorskim pomorcima otvorila još jednu veliku mogućnost za dobijanje posla.

Posebno značajno je to što će “Costamare” na svoje brodove, osim oficira palube i stroja, ukrcavati i naše mlade pomorske pripravnike – kadete palube i asistente stroja, odnosno asistente električara, te na taj način im pružati priliku da obave obeveznu praksu prije polaganja stručnog ispita za sticanje zvanja oficira.

”Costamare” je kompanija koju je 1975. u Atini osnovao grčki kapetan Vasileios Konstantakopoulos. Od skromnog početka sa samo jednim malim teretnjakom nosivosti 2.000 tona, kompanija se razvila do aktuelnog svog statusa jednog od najvećih nezavisnih vlasnika kontejnerskih brodova u svijetu. “Costamare” trenutno raspolaže flotom od 82 kontejnerska broda ukupnog kapaciteta 582.837 kontejnerskih jedinica (TEU). Ova kompanija svoje brodove koji variraju od malih kontejneraša kapaciteta ispod 2.000 TEU, do velikih magakontejneraša pojedinačnog kapaciteta preko 14.500 TEU-a, iznajmljuje u time charter (vremenski najam) najvećim svjetskim kontejnerskim kompanijama, pa su među njenim klijentima i poslovnim partnerima i čuveni brodarski giganti poput kompanija “Maersk”, MSC, “Evergreen”, “Yang Ming”, “Cosco”, ONE, “Zim Israel Navigation”, OOCL i “Hapag-Lloyd”.

Pored kontejnerskog, kompanija “Costamare” je nedavno otvorila i drugi segment u svojoj floti, kupivši u manje od dva mjeseca čak 28 brodova za prevoz rasutog tereta (bulkcarriera) pojedinačne veličine od 33.000 do 85.000 tona, ukupnog kapaciteta preko 1.496.000 tona nosivosti. Menadžment “Costamarea” je postigao i dogovore sa prodavcima polovnih, odnosno brodogradilištima za gradnju novih brodova za još 23 bulkcarriera koji će u njenu flotu ući do kraja ove godine.

Prema zvaničnim finansijskim izvještajima, kompanija “Costamare” je u prva tri mjeseca ove godine imala više od 127 miliona dolara prihoda od davanja u vremenski najam svojih brodova, pri čemu je neto profit bio više od 68 miliona dolara, a dividende akcionara kompanije bile su više nego dvostruko veće nego lani u istom periodu. Kompanija je nastavila sa još boljim poslovanjem u drugom kvartalu (april - jun) ove godine ostvarivši neto dobit od skoro 83 miliona dolara.

”Uspjeli smo da se izborimo za vrlo atraktivne plate našim oficirima na brodovima ‘Costamerea’. Svi budući kandidati za ukrcaj će morati da budu revakcinisani”, kazao je “Vijestima” direktor agencije BCM, kapetan duge plovidbe Goran Mačić.

Prema platnoj listi, zapovjednik iz Crne Gore na brodovima “Costamare” zarađivaće od 9.700 eura mjesečno, a upravitelj stroja 9.600 eura. Plata kadeta, odnosno asistenta iznosi 1.100 eura. Preko BCM-a će se ukrcavati samo oficirski kadar, odnosno kadeti i asistenti, dok neće biti ukrcaja niže posade. Ugovori koje će naši pomorci potpisivati sa ovom kompanijom su u trajanju od šest mjeseci, a naši pomorci ploviće na brodovima na kojima su ukrcane posade iz Grčke i sa Filipina.

”U toku su pripreme za početak ovog za nas i za crnogorske pomorce potecijalno vrlo značajnog aranžmana sa grčkim brodarom, tako da prve ukrcaje naših pomoraca na brodovima kompanije ‘Costamare’ očekujem već tokom septembra”, zaključio je Mačić.