Upozorili Vladu: Izdaja ako drugi kupi akcije A2A

"Ovaj put će te biti prinuđeni da u najkraćem mogućem roku planirate kreditno zaduženje sa čijim novcem bi isplatiti promašenog strateškog partnera kompaniju A2A iz Italije"
61 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.11.2017. 17:08h

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede, koje predvodi Vasilije Miličković, poručio je juče ministarki ekonomije Dragici Sekulić da će svaku priliku koristiti da “vrši pritisak dok ne čuje da su u izvršnoj vlasti “odlučili kreditno zadužiti i odmah isplatiti A2A”, partnera države u EPCG.

“Koliko god da nemate radnog iskustva na tržištu to vam ne može biti opravdanje da ne vidite da je perspektiva razvoja crnogorske privrede u izgradnji infrastrukturnih proizvodnih objekata za proizvodnju i izvoz električne energije”, naveo je Miličković.

Sekulić je kazala da Vlada ima vremena do maja da odluči o načinu isplete 250 miliona eura za akcije EPCG od A2A.

Reagujući na intervju ministarke Sekulić objavljen u “Vijestima” prošle sedmice, Miličković je istakao da ga raduje saznanje da je ministarkin odgovor na pitanja “bio neiskren jer nije u ovom trenutku poželjno pojašnjavati detalje sporazuma i način razlaza sa kompanijom A2A”.

“Raduje me činjenica da ste drastično korigovali svoje ranije neznavene stavove, ali me takođe zabrinjava vaša i cijele Vlade neodlučnost da shvatite značaj instant raskida ugovora, kad se već ta šansa ukazala. Zato sam i insistirao nekoliko puta da sa vama obavim razgovor iza tzv. "zatvorenih vrata". Vi sa te pozicije morate vući najkvalitetnije poteze od interesa za državu, ne smijete pa ni u ovom slučaju površno i neodgovorno prilaziti, jer su posljedice nesagledive”, zaključio je Miličković.

Otvoreno pismo ministarki Sekulić uputila je i Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore - PIR, koja je protestovala što Vlada nije imala dovoljno sluha za istorijsku šansu koja se ukazala da nakon instant raskida ugovora sa A2A Crna Gora bude najveće investiciono gradilište u Evropi.

"Gospodo iz Vlade, ministrice Sekulić, jula mjeseca smo Vam se putem medija obratili, a nakon iščitavanja sporazuma o raskidu saradnje sa A2A i ukazali na značaj instant raskida ugovora koji bi sa novim strateškim partnerom u kratkom roku Crnu Goru preporodio u ekonomskom smislu, gdje bi EPCG bila lokomotiva budućeg privrednog razvoja“, naveo je predsjednik PIR-a Momo Joksimović.

On je dodao da ta stranka ovoga puta neće tolerisati „javašluk i neodgovoran pristup ovako važnim pitanjima od čijeg ispravnog rješenja zavisi biološki opstanak naše populacije pa i mlađih generacija“.

"Ovaj put će te biti prinuđeni da u najkraćem mogućem roku planirate kreditno zaduženje sa čijim novcem bi isplatiti promašenog strateškog partnera kompaniju A2A iz Italije. Morate najkasnije do kraja ove godine isplatiti vašeg promašenog partnera, jer ukoliko se desi da u međuvremenu Italijani prodaju svoje akcije uz pomoć Rotšild banke kao konsultanta mi ćemo vas optužiti za veleizdaju države Crne Gore, pa Vas eventualno i plaćanje penala od strane A2A za kršenje međusobno potpisanog sporazuma u visini od 35 miliona eura neće abolirati Vašu odgovornosti“, istakao je Joksimović.

Bonus video: